Vuoden Tiedekynä 2021 -ehdokkaat

Vuoden Tiedekynä 2021Koneen Säätiön Vuoden Tiedekynä -palkintoehdokkaina ovat Säde Hormion ja Marjaana Toivosen artikkelit Ilmastonmuutos ja filosofia -sekä Elämän verkko -kirjoista.

Koneen Säätiön järjestämän Vuoden Tiedekynä  -kilpailun voittaja valitaan tänä vuonna ympäristötieteen alalta.  Palkinto jaetaan vuosittain tieteellisestä kirjoituksesta, jossa suomen kieltä on käytetty erityisen ansiokkaasti. Kahdeksan palkintoehdokkaan joukkoon valittiin kaksi Gaudeamuksen julkaisuissa mukana olevaa artikkelia.

Säde Hormio: “Yksilön vastuu yhteisöjen jäsenenä”. Artikkeli on mukana Simo Kyllösen ja Markku Oksasen toimittamassa teoksessa Ilmastonmuutos ja filosofia.

“Hormio käsittelee filosofisen ilmastoetiikan pohjalta yksilöiden ja erilaisten yhteisöjen, joihin yksilöt kuuluvat, vastuuta ilmaston lämpenemisen torjumisessa.”

Marjaana Toivonen: ”Luonnon palvelut lautasella”. Artikkeli on mukana Hanna Mattilan toimittamassa teoksessa Elämän verkko.

“Toivonen tarkastelee luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen vaikutuksia ruoantuotantoon ja erityisesti pölyttäjien ja muiden hyönteisten asemaa siinä.”

Ehdokkaiden valinnan suoritti Koneen Säätiön tiedejohtaja Kalle Korhosen ja toimittaja Riikka Suomisen muodostama esiraati. Voittajan valitsee ehdokkaiden joukosta yhteiskuntapolitiikan professori emerita Marja Järvelä. Palkinnon arvo on 25 000 euroa.

”Tarjotut tekstit olivat ympäristötieteellisestä painotuksesta huolimatta selkeästi monitieteellisiä. Suuri osa suomenkielisistä ympäristötieteellisistä julkaisuista sijoittuu ihmistieteiden ja ympäristötieteen väliseen maastoon, ja yhteiskuntatieteelliset metodit olivat myös näissä tarjotuissa artikkeleissa vahvasti läsnä.” – Kalle Korhonen

”Lukemamme tekstit olivat tieteidenvälisyydessään suurissa medioissa esillä olevia ympäristö- ja ilmastoartikkeleita monipuolisempia. Moni niistä ansaitsisi enemmän huomiota.” – Riikka Suominen

Vuoden Tiedekynä 2021 -palkinnon voittaja julkistetaan tiistaina 18.5. Gaudeamus onnittelee ehdokkaita!

Lue lisää Vuoden Tiedekynä -palkinnosta ja ehdokkaista Koneen Säätiön sivuilta >>

Tilaa Ilmastonmuutos ja filosofia >>
Tilaa Elämän verkko >>

Laita hyvä kiertämään: