Meren aarteet -teokselle WWF:n Vuoden luontokirja -palkinto

Vasemmalta oikealle: Gaudeamuksen kustannusjohtaja Leena Kaakinen, Suvi Kiviluoto (takana), Penina Blankett, Kirsi Kostamo, Wilma Viljanmaa, Markku Viitasalo, Jan Ekebom, Eeva-Liisa Hallanaro, WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder, WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen ja Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori. Kuva: Antti Haavisto/ WWF

Upeasti kuvitettu teos pohjautuu yli kymmenen vuotta kestäneeseen kartoitustyöhön.

Meren aarteet on valittu WWF:n Vuoden luontokirja 2017 -kilpailun voittajaksi. Teoksen ovat toimittaneet Markku Viitasalo, Kirsi Kostamo, Eeva-Liisa Hallanaro, Wilma Viljanmaa, Suvi Kiviluoto, Jan Ekebom ja Penina Blankett. Voittajan valitsi Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori.

Ensimmäinen kattava tietokirja Suomen vedenalaisesta meriluonnosta vie lukijan Suomenlahden kalliorannoille, Saaristomeren syvänteisiin ja Pohjanlahden lohkareikkoihin ja hiekkapohjille. Yli kymmenen vuoden kartoitustyön aikana tutuksi ovat tulleet vesikasviviidakot, savilabyrintit ja monet muut harvinaiset tai tieteelle täysin uudetkin meren ihmeet. Tieto antaa keinoja myös meriluonnon tulevaisuuden luotaamiseen.

Viidestä finalistista voittajakirjan valinnut Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori kuvailee kirjaa monipuoliseksi, visuaalisesti vaikuttavaksi ja houkuttelevaksi.

”Teos on hieno yhdistelmä vakavaa asiaa, erinomaisia kuvia ja opettavia tarinoita merestä, joka on meitä suomalaisia niin lähellä ja silti niin kaukana. Se on luonnontieteellisen tutkimuksen popularisointia tärkeästä ja kiinnostavasta aiheesta, luettavassa ja houkuttelevassa muodossa.”

Kirjan tekijöiden pontimena oli rakkaus mereen ja kyllästyminen siihen, miten pitkään Itämerestä on kerrottu melkein pelkästään ikäviä uutisia.

”Välillä on tuntunut siltä, ettei ole nähty metsää puilta, tai paremminkin merta leviltä”, toimittajat tuskailevat.

”Halusimme kertoa, ettei Itämeri vielä ole kuollut. Suomen rannikolta voi edelleen löytää runsasta eliölajistoa sekä ajoittain myös kirkkaita vesiä. Meillä suomalaisilla on yksi maailman erikoisimmista ja kauneimmista meristä.”

Kirjan tekemisessä johtotähtenä oli lukijaystävällisyys; kuivasta asiatyylistä luovuttiin jo alkumetreillä. Koska teemana on meren kauneus, myös visuaalisuuteen on panostettu paljon. Kirjan valokuvat valittiin huolella, ja mukaan tuli satoja ennen näkemättömiä vedenalaisia valokuvia.

”Erityisen ylpeitä olemme siitä, että helposti kuivakkaaksi valahtavat eliölajien kuvaukset onnistuttiin samaan mukaansatempaaviksi, paikoin jopa humoristisiksi. Tällaista kirjaa ei ole tehty koskaan aiemmin”, toimittajat kertovat.

Komean ulkoasun ja helppotajuisen tekstin lomaan punoutuu painava viesti: meren aarteet pitää tuntea, jotta ne voidaan säilyttää myös tuleville sukupolville.

Tänä vuonna Vuoden luontokirja -kilpailuun osallistui ennätysmäärä teoksia, yhteensä 41 luontokirjaa. Vuoden luontokirja on valittu vuodesta 1978 ja viime vuonna kilpailun voitti Gaudeamuksen teos Metsän salainen elämä.

Lisätietoja:
Pääsihteeri Liisa Rohweder: 040 840 7461 tai liisa.rohweder@wwf.fi
WWF Suomen Vuoden luontokirja -kilpailusta lisää tietoa osoitteessa wwf.fi/vuodenluontokirja

Meren aarteet -teoksen toimituskunta ottaa vastaan palkinnon pormestari Jan Vapaavuorelta sekä WWF:n pääsihteeri Liisa Rohwederilta ja suojelujohtaja Jari Luukkoselta (oik.). Kuva: Antti Haavisto/ WWF
Laita hyvä kiertämään: