Vesa Heikkinen: Tekstianalyysi

Kielenkäyttöämme ohjaa yhteistyön periaate. Useimmiten haluamme ymmärtää toisen sanomiset oikein.

Välillä ymmärrys jää vajaaksi: ikään kuin puhuisimme eri asioista, vaikka käytämme samojakin sanoja. Kieli, tekstit, puheet ja merkitykset ovat tavan takaa esillä kielteisessä mielessä. Kielestä tulee ongelma, vaikka se voisi olla ratkaisu moneen ongelmaan.

Kielestä puhuminen on vaikeaa, jos meillä ei ole sitä varten yhteistä kieltä. Taidossamme havainnoida ja hallita kielenkäyttöä on parantamisen varaa.

Tekstianalyysi opastaa tunnistamaan, nimeämään ja erittelemään merkityksiä tuottavia kielellisiä valintoja. Teos tarjoaa helposti omaksuttavia työkaluja kenelle tahansa kielestä kiinnostuneelle ja runsaasti käytännön esimerkkejä.

Tekstianalyysiin perehtyminen auttaa ymmärtämään, miksi omasta mielestään neutraalisti kirjoittanut joutuukin somekohun keskelle ja millaisia merkityksiä saattaa piileksiä viattomaan asuun puetussa poliittisessa tekstissä. Tekstianalyysi näyttää, millaisia valintoja arkisessa kielenkäytössämme teemme ja millaisia merkityksiä tuotamme – ja miten.

Sisällys

 

Suomen kielen dosentti ja tekstintutkija Vesa Heikkinen. Kuva: Kirkko ja kaupunki -media / Maija Saari.

Kirjoittaja

Vesa Heikkinen, FT, on Oulun yliopiston suomen kielen dosentti, tekstintutkija, kolumnisti ja tietokirjailija sekä politiikan kielen asiantuntija Politiikkaradion ”Puheet päreiksi” -ohjelmassa. Twitterissä Heikkinen tunnetaan tosenttina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laita hyvä kiertämään: