Kirjat

Tuomas Heikkilä & Ilkka Niiniluoto (toim.)

Aika haastaa humanistit

Puheenvuoroja humanistisen tutkimuksen puolesta

Aika haastaa humanistit

Kustantajan hinta

32,00 

Tuomas Heikkilä & Ilkka Niiniluoto (toim.)

Aika haastaa humanistit

Puheenvuoroja humanistisen tutkimuksen puolesta

Aika haastaa humanistit on moniääninen teos, joka osoittaa, että humanistinen tutkimus on yhteiskunnalle viisas sijoitus, ei menoerä. Kirjoittajina on joukko asiantuntijoita, jotka jakavat teoksessa painavan näkemyksensä humanistisen tutkimuksen itseisarvosta ja vaikuttavuudesta erilaisilla sektoreilla, kuten historian tulkinnassa, päätöksenteossa, taiteessa, taloudessa ja mediassa.

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika 9/2023

ISBN 9789523452282
Nidottu
228 sivua
KL 16.7, 3
Kansi: Pekka Krankka

Humanistinen tutkimus on ihmisyyden perustutkimusta. Sen kautta voi ymmärtää nykyhetkeä, ihmisiä ja identiteettejä sekä yksilöiden ja yhteiskunnan mennyttä, nykyistä ja tulevaa. Humanistinen tutkimus saa kuitenkin perustella olemassaolonsa ja oikeutuksensa kerta toisensa jälkeen, sillä sen tutkimustulokset eivät tuo suoria taloudellisia voittoja tai ole suoraviivaisesti hyödynnettävissä.

Aika haastaa humanistit on moniääninen teos, joka osoittaa, että humanistinen tutkimus on yhteiskunnalle viisas sijoitus, ei menoerä. Yhteiskunnan ja maailman suurimmat haasteet ja ilkeimmät ongelmat ovat ihmisen aiheuttamia, ja humanisteilla on tärkeä rooli niiden ratkaisemisessa. Siksi humanistinen – esimerkiksi ihmismielen, uskomusten, kulttuurin, historian ja kielten – tutkimus on tärkeää ja ajankohtaista.

Kirjoittajina on joukko asiantuntijoita, jotka jakavat teoksessa painavan näkemyksensä humanistisen tutkimuksen itseisarvosta ja vaikuttavuudesta erilaisilla sektoreilla, kuten historian tulkinnassa, päätöksenteossa, taiteessa, taloudessa ja mediassa.

Kirjoittajat / toimittajat

Tuomas Heikkilä

Tuomas Heikkilä, FT, on kirkkohistorian professori Helsingin yliopistossa ja vuoden 2023 Tieteen päivien ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja.

Ilkka Niiniluoto

Ilkka Niiniluoto, FT, on tieteen akateemikko ja teoreettisen filosofian emeritusprofessori Helsingin yliopistossa.

Muut kirjoittajat

Jaana Hallamaa, TT, on sosiaalietiikan professori Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Hän on toiminut jäsenenä ja puheenjohtajana eri alojen valtakunnallisissa eettisissä neuvottelukunnissa.

Tuomas Heikkilä, FT, on kirkkohistorian professori Helsingin yliopistossa. Hän on toiminut aiemmin muun muassa Villa Lanten, Suomen Rooman-instituutin johtajana.

Sari Kivistö, FT, on yleisen kirjallisuustieteen professori Tampereen yliopistossa. Hän on Suomen Tiedeseuran ja Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen.

Kalle Korhonen, FT, dos., toimii Koneen Säätiön tiede- ja taiderahoituksen johtajana ja on taustaltaan kreikkalais-roomalaisen antiikin tutkija.

Sixten Korkman, VTT, on eläköitynyt ekonomisti ja tietokirjailija. Hän on toiminut virkamiehenä kotimaassa ja EU:ssa sekä Elinkeinoelämän valtuuskunnan ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtajana ja Aalto-yliopiston työelämäprofessorina.

Jaakko Kuosmanen, PhD, työskentelee akatemiasihteerinä Suomalaisessa Tiedeakatemiassa ja on myös dosentti Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa.

Anna Mauranen, PhD, on englantilaisen filologian emeritaprofessori. Hän on toiminut muun muassa Helsingin yliopiston vararehtorina.

Riitta Monto, FM, on humanistisen tiedekunnan työelämäprofessori ja yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan kunniatohtori Turun yliopistossa. Hän on Turun Sanomien entinen päätoimittaja ja media- ja viestintätoimisto Dicton perustaja.

Ilkka Niiniluoto, FT, on tieteen akateemikko ja teoreettisen filosofian emeritusprofessori. Hän on toiminut aiemmin muun muassa Helsingin yliopiston rehtorina ja kanslerina.

Sami Pihlström, FT, on uskonnonfilosofian professori Helsingin yliopistossa. Hän on aiemmin toiminut muun muassa Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtajana ja Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunnan puheenjohtajana.

Ulla Tuomarla, FT, dos., on kielentutkija, joka on tehnyt pitkän uran Helsingin yliopistossa. Hän toimii nykyisin Koneen Säätiön toimitusjohtajana.

Maija Urponen, FT, on humanistiyrittäjä, joka on aiemmin toiminut pitkään Helsingin yliopiston tutkimuspalveluissa muun muassa tohtorikoulutuksen palvelupäällikkönä ja humanistisen tiedekunnan tiedesihteerinä.

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Scroll to Top