Kirjat

Mikko Myllykangas & Petteri Pietikäinen (toim.)

Ajatusten lähteillä

Aatteiden ja oppien historiaa

Ajatusten lähteillä

Kustantajan hinta

36,00 

Mikko Myllykangas & Petteri Pietikäinen (toim.)

Ajatusten lähteillä

Aatteiden ja oppien historiaa

Elämme harhassa, että ajatuksemme olisivat omiamme, vaikka valtaosa uskomuksistamme on vain lainoja aikaisemmilta sukupolvilta. Nykyhetkessä on tärkeää ymmärtää, millaisia näkemyksiä ja päättelykulkuja on kätkeytynyt erilaisten hyviksi tai huonoiksi koettujen historiallisten tapahtumien taustalle.

Kirjan tiedot

2017
ISBN 9789524954235
Nidottu
423 sivua
KL 90.2, 16.09

Ihmisiltä on luontevaa kysyä, mistä he ovat kotoisin tai kuinka hyvin he tuntevat sukujuuriaan. Harva tohtii kuitenkaan tiedustella, mistä keskustelukumppanin ajatukset ovat peräisin. Elämme harhassa, että ajatuksemme olisivat omiamme, vaikka valtaosa uskomuksistamme on vain lainoja aikaisemmilta sukupolvilta.

Aate- ja oppihistoria tutkii näitä käsitysten ja oppirakennelmien vaiheita. Nykyhetkessä on tärkeää ymmärtää, millaisia näkemyksiä ja päättelykulkuja on kätkeytynyt erilaisten hyviksi tai huonoiksi koettujen historiallisten tapahtumien taustalle. Kaikki ihmisten teot pohjautuvat lopulta jonkinlaisiin ajatuksiin.

Ajatusten lähteillä esittelee aate- ja oppihistoriallisen tutkimuksen perusteita ja käy läpi esimerkkitapausten avulla muun muassa tunneteorioita, utopioiden historiaa ja yhdysvaltalaisen liberalismin edistysihanteita. Teos myös osoittaa, kuinka psykiatriset tai lääketieteelliset käsitykset vaikkapa tuberkuloosista, mielisairauksista ja itsemurhasta voivat ohjata koko yhteiskunnan suuntaa.

Kirjoittajat / toimittajat

Mikko Myllykangas

Mikko Myllykangas, FT, työskentelee tutkijana aate- ja oppihistorian oppiaineessa Oulun yliopistossa.

Petteri Pietikäinen

Petteri Pietikäinen on tieteiden ja aatteiden historian professori Oulun yliopistossa. Kuva: Mikko Törmänen

Muut kirjoittajat

Heini Hakosalo, FT, on aate- ja oppihistorian yliopistonlehtori Oulun yliopistossa ja tieteenhistorian dosentti Turun yliopistossa.

Ari Helo, FT, on Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti ja toimii aate- ja oppihistorian yliopistonlehtorina Oulun yliopistossa.

Maija Kallinen, FT, toimii aate- ja oppihistorian yliopistonlehtorina ja dosenttina Oulun yliopistossa.

Simo Knuuttila, FT, on uskonnonfilosofian emeritusprofessori Helsingin yliopistossa.

Jouni-Matti Kuukkanen, FT, historianfilosofian ja tieteentutkimuksen dosentti, työskentelee Oulun yliopistossa yliopistotutkijana filosofian aineessa.

Erkki Urpilainen, FT, toimii Oulun yliopistossa aate- ja oppihistorian yliopistonlehtorina.

Kari Väyrynen, FT, toimii Oulun yliopistossa filosofian yliopistonlehtorina ja dosenttina

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Gaudeamus
Scroll to Top