Kirjat

Joonas Maristo

Islamilaisen oikeuden historia

Šarian monet merkitykset

Islamilaisen oikeuden historia

Kustantajan hinta

36,00 

Joonas Maristo

Islamilaisen oikeuden historia

Šarian monet merkitykset

Islamilainen oikeus on yli tuhat vuotta vanha kirjallinen ja eletyn elämän tulkintatraditio. Se käsittää koko ihmiselämän kirjon antaen ohjeita, suosituksia ja määräyksiä paastosta ja pyhiinvaelluksesta kaupankäyntiin ja poliittisiin käytäntöihin. Islamilaisen oikeuden historia valottaa yleistajuisesti šaria-käsitteen muotoutumista, merkityksiä ja sisältöä.

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika 10/2023

ISBN 9789523452350
Nidottu
Noin 320 sivua
KL 29.7, 33, 3
Kansi: Maria Manner

Šaria eli islamilainen oikeus mielletään usein laiksi tai lakikirjaksi, vaikkei se sitä ole. Islamilainen oikeus on yli tuhat vuotta vanha kirjallinen ja eletyn elämän tulkintatraditio. Se käsittää koko ihmiselämän kirjon antaen ohjeita, suosituksia ja määräyksiä paastosta ja pyhiinvaelluksesta kaupankäyntiin ja poliittisiin käytäntöihin.

Islamilaisen oikeuden historia valottaa yleistajuisesti šaria-käsitteen muotoutumista, merkityksiä ja sisältöä. Islamin ilmoitus, Koraani ja profeetta Muhammadin perimätieto, ovat islamilaisen oikeuden lähteet, mutta tulkinnat elävät ajassa. Viime aikoina esimerkiksi feministiset ja erilaisia vähemmistöjä puolustavat liikkeet ovat haastaneet perinteisiä tulkintoja.

1900-luvulla kansallisvaltioiden kehittymisen myötä islamilaisen oikeuden vaikutus muslimienemmistöisten maiden lainsäädännössä on kaventunut hyvin pieneksi. Politiikassa islamilainen identiteetti, sen varjolla ajetut lakihankkeet ja niiden vastustaminen ovat kuitenkin merkittävä voima. Marginaalisista tulkinnoista ammentavat väkivaltaiset ääriliikkeet eivät nauti lainsuojaa missään maassa.

Kirjoittajat / toimittajat

Joonas Maristo

Joonas Maristo, FT, on tutkinut varhaista islamilaista historiankirjoitusta ja persiankielistä runoutta. Hän on kommentoinut asiantuntijana usein Iraniin liittyviä aiheita.

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Scroll to Top