Kirjat

Tuomas Akvinolainen

Jumalan olemassaolo, ominaisuudet ja toiminta

Jumalan olemassaolo, ominaisuudet ja toiminta

Kustantajan hinta

38,00 

Tuomas Akvinolainen

Jumalan olemassaolo, ominaisuudet ja toiminta

Tuomas Akvinolaisen Summa theologiae on keskiajan filosofian ja teologian tunnetuin teos. Hänen tavoitteenaan oli käsitellä siinä kaikki teologiset ja filosofiset kysymykset. Suomennos sisältää järkälemäisen teoksen alkuosan, joka käsittelee teologian perusteita ja valaisee koko Tuomaan ajattelun lähtökohtia.

Kirjan tiedot

2023
ISBN 9789523452275
Suomentanut Toivo J. Holopainen, alkuteos Summa theologiae (n. 1265–1274)
Sidottu
510 sivua
KL 11.2
Kansi: Eeva Louhio

Summa theologiae on keskiajan filosofian ja teologian tunnetuin teos. Tuomas Akvinolaisen tavoitteena oli käsitellä siinä kaikki teologian osa-alueet sekä sitä varten  selvittää myös niiden taustalla olevat filosofiset kysymykset. Jumalan olemassaolo, ominaisuudet ja toiminta sisältää tuon hyvin laajan teoksen alkuosan, joka käsittelee teologian perusteita ja valaisee koko Tuomaan ajattelun lähtökohtia.

Summa theologiae alkaa teologian luonnetta koskevalla selvityksellä. Sitä seuraa Jumalan olemassaolon todistus, joka on teoksen tunnetuin jakso. Jumalan olemassaolon Tuomas todistaa viidellä eri tavalla, joita hän kutsuu ”viideksi tieksi”. Sen jälkeen teoksessa tarkastellaan Jumalan olemisen tapaa ja ominaisuuksia. Jumalan toimintaa koskevassa jaksossa Tuomas käsittelee muun muassa Jumalan tiedon ja tahdon luonnetta, kaikkivaltiutta ja predestinaatiota.

Teokseen sisältyy suomentajan laaja johdanto, joka asettaa Tuomaan teoksen historialliseen yhteyteensä, sekä perusteellinen selitysosio.

Suomentaja Toivo J. Holopainen, TT, on keskiajan filosofian ja teologian tutkija sekä Helsingin yliopiston dosentti. Hänen suomennoksiaan ovat Johannes Duns Scotuksen Jumalan tunnettavuudesta ja muita kirjoituksia (2008) sekä Anselm Canterburylaisen Kaksi kirjoitusta Jumalan olemassaolosta (2019).

Kirjoittajat / toimittajat

Tuomas Akvinolainen

Tuomas Akvinolainen (1225–1274) oli katolinen teologi ja filosofi. Hänet tunnettiin lisänimellä Doctor angelicus, ”enkelimäinen tohtori”.

Saatat myös pitää...

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Gaudeamus
Scroll to Top