Kirjat

Plinius nuorempi

Kirjeitä keisariajan Roomasta

Print

Kustantajan hinta

29,00 

Plinius nuorempi

Kirjeitä keisariajan Roomasta

Plinius nuorempi oli roomalainen kirjailija, virkamies ja maaherra, mutta parhaiten hänet tunnetaan sadoista kirjeistään.  Kirjeissään hän pohtii paitsi henkilökohtaisia myös yleisempiä asioita, kuten senaatin äänestyksiä, oikeudenkäyntejä, orjien asemaa ja koulujen perustamisen tarpeellisuutta.

Kirjan tiedot

2019
ISBN 9789523450363
Suomentanut Marja Itkonen-Kaila ja työryhmä
Johdanto Vuokko Palonen
Sidottu
158 sivua, kuvitettu
KL 91.173

Plinius nuorempi oli roomalainen kirjailija, virkamies ja maaherra, mutta parhaiten hänet kuitenkin tunnetaan sadoista kirjeistään. Kirjeitä keisariajan Roomasta sisältää Pliniuksen kirjeitä omaisille, ystäville ja tuttaville sekä kirjeenvaihtoa keisari Trajanuksen kanssa. Kirjeissään Plinius pohtii paitsi henkilökohtaisia myös yleisempiä asioita, kuten senaatin äänestyksiä, oikeudenkäyntejä, orjien asemaa ja koulujen perustamisen tarpeellisuutta.

Aiheina ovat muun muassa aikalaisten kevytmielisyys ja kilpa-ajohulluus sekä virkistävä villisianmetsästys, yli äyräidensä tulviva Tiber ja harmillinen silmäsairaus. Plinius suomii terävästi sekä saiturin kutsuja että kiittämätöntä päivällisvierasta. Myös yliluonnolliset aiheet kiinnostivat: Plinius kirjoittaa kummituksista ja analysoi ennusunia. Virallisissa kirjeissä puhutaan muun muassa palokunnan perustamisesta ja uuden vesijohdon rakentamisesta.

Kirjeisiin sisältyy ainoa säilynyt silmin­näkijäkuvaus Vesuviuksen purkauksesta, joka tuhosi Pompejin elokuussa 79.

Teos on tarkistettu uusintapainos vuonna 1974 julkaistusta ensimmäisestä painoksesta.

Kirjoittajat / toimittajat

Marja Itkonen-Kaila 

Marja Itkonen-Kaila on antiikin kirjallisuuden asiantuntija ja on suomentanut 1960-luvulta lähtien sekä klassista että uudempaa kirjallisuutta.

Plinius nuorempi

Plinius nuorempi (Gaius Plinius Caecilius Secundus, n. 63–113) oli roomalainen kirjailija, virkamies ja maaherra.

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Gaudeamus
Scroll to Top