Kirjat

Martti Nissinen & Leena Vähäkylä (toim.)

Kiveen hakattu?

Pyhät tekstit ja perinteet muutoksessa

Kiveen hakattu?

Kustantajan hinta

29,00 

Martti Nissinen & Leena Vähäkylä (toim.)

Kiveen hakattu?

Pyhät tekstit ja perinteet muutoksessa

Kiveen hakattu? raottaa pyhien tekstien historiaa ja teksteihin tehtyjä perusteltuja ja dokumentoituja muutoksia vieden samalla pohjaa fundamentalismilta.

Tulipalo tuhoaa kaupungin, kivenhakkaajan taltta lipsahtaa, käsikirjoituksen jäljentäjä tekee kynttilänsä valossa kirjoitusvirheen, paperi rasahtaa rikki terävän mustekynän alla.

Pyhät tekstit eivät ole ajan hampaalta ja inhimillisiltä erheiltä suojattuja sen paremmin kuin maallisetkaan hengentuotteet, vaikka Raamattuun ja vanhoihin traditioihin usein liitetään ajatus juuri muuttumattomuudesta.

Tekstit ja perinteet elävät jatkuvasti, toisinaan myös tietoisen valinnan seurauksena: esimerkiksi Paavali siteeraa Vanhan testamentin tekstejä omaan retoriikkaansa sopivasti, ei välttämättä sanatarkasti. Tekstien muutoksiin ovat vaikuttaneet myös kulttuuriset ja yhteiskunnalliset muutokset, esimerkiksi väestönsiirrot, kaupunkien tuhoutumiset sekä erilaisten kulttuuriperinteiden kohtaamiset ja sulautumiset.

Kiveen hakattu? raottaa pyhien tekstien historiaa ja teksteihin tehtyjä perusteltuja ja dokumentoituja muutoksia vieden samalla pohjaa fundamentalismilta. Esimerkiksi Raamatun muuttumattomuus on illuusio: vanhat käsikirjoitukset ovat aina olleet erilaisia sekä kokoonpanoltaan että sisällöltään. Muinaiset tekstit ovat suodattuneet meidän aikaamme lukuisten kirjureiden ja kääntäjien kätten kautta.

Teos on osa Suomen Akatemian kanssa toteutettua Tutkitusti-kirjasarjaa.

sydan-vihrea

Kirjoittajat / toimittajat

Tutustu kirjan tekijöihin ja heidän teoksiinsa.

Martti Nissinen

Martti Nissinen on Vanhan testamentin eksegetiikan professori Helsingin yliopistossa ja johtaa Suomen Akatemian huippuyksikköä "Pyhät tekstit ja traditiot muutoksessa". Hän on tutkinut Raamatun ja muinaisen Lähi-idän tekstejä erityisesti profetiailmiön ja sukupuolisuuden näkökulmista.
Leena Vähäkylä

Leena Vähäkylä

Leena Vähäkylä, YM, on psyykkisiin sairauksiin perehtynyt tietokirjailija. Hän on myös Suomen Akatemian tiedottaja ja Tutkitusti-kirjasarjan päätoimittaja. Kuva: Sanna Lövgren
sydan-vihrea

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Vieritä ylös