Kyllikki Saari katosi jäljettömiin toukokuisena sunnuntai-iltana vuonna 1953 matkalla hengellisestä nuorisotilaisuudesta kotiin. Pitkän etsinnän jälkeen ruumis löydettiin suohon haudattuna. Nuoren naisen väkivaltainen kuolema järkytti koko Suomea, ja hautajaisiin osallistui toistakymmentä tuhatta surijaa. Vaikka tutkimuksiin värvättiin maan etevimmät rikospoliisit, tapaus jäi selvittämättä.
Kuuluisan kuoleman varjo on keskusrikospoliisin hallussa olevaan esitutkinta-aineistoon perustuva selvitys tapahtumaketjusta, joka käynnistyi 17-vuotiaan Kyllikki Saaren katoamisesta. Siinä käydään läpi sekä tärkeimmät että mielikuvituksellisimmat tutkintalinjat eri epäiltyineen mutta myös tutkinnan kuluessa tapahtuneet erehdykset.
Samalla Kyllikki Saaren murhaa tarkastellaan jaettuna kokemuksena ja kulttuurisena ilmiönä, joka on tarttunut suomalaisten kollektiiviseen muistiin. Se synnytti aikanaan valtavan huhumyrskyn, jota tiedotusvälineet ruokkivat. Ilma oli sakeanaan juoruja, ilmiantoja ja vääriä todistuksia. Ihmiset raportoivat poliisille rikokseen liittyvistä unistaan ja etsivät vastauksia selvänäkijöiltä. Lehtijutut, kirjat ja elokuvat sekä nettikeskustelut ovat pitäneet Kyllikki Saaren ajankohtaisena 2020-luvulle saakka.
Tämä kirja ei paljasta syyllistä, mutta se kertoo, miksi murha on vanginnut suomalaisten mielet seitsemän vuosikymmenen ajan.