Kirjat

Antti Malinen & Tuomo Tamminen

Leikitäänkö?

Lasten kaverisuhteet 1900-luvun Suomessa

Leikitäänkö?

Kustantajan hinta

36,00 

Antti Malinen & Tuomo Tamminen

Leikitäänkö?

Lasten kaverisuhteet 1900-luvun Suomessa

Leikitäänkö? avaa koskettavasti, millaista oli suomalaislasten elämä 1900-luvun eri vuosikymmeninä tilanteissa, kun aikuiset eivät olleet aktiivisesti läsnä. Muisteluihin ja haastatteluihin pohjautuvassa teoksessa lapsuudestaan kertovat avoimesti myös monet tunnetut henkilöt, kuten Tarja Halonen, Gustav Hägglund, Jenny Lehtinen ja Antti Holma.

Kirjan tiedot

2022
ISBN 9789523451681
Sidottu
496 sivua, kuvitettu
KL 92.7, 30
Kansi: Jukka Aalto

Vuoden tiedekirja 2022

Kanava-palkintoehdokas 2022

1900-luku mielletään Suomessa sotien ja kriisien mutta myös teollistumisen, kaupungistumisen ja parantuvan hyvinvoinnin vuosisatana. Katveeseen ovat kuitenkin jääneet lapset, jotka elivät tätä maailmaa todeksi kotona ja koulussa, pihoilla kaveriporukoissa tai yksin – seuraa enemmän tai vähemmän kaivaten.

Leikitäänkö? avaa koskettavasti, millaista oli suomalaislasten elämä eri vuosikymmeninä tilanteissa, kun aikuiset eivät olleet aktiivisesti läsnä. Millaisia leikkejä leikittiin ja keiden kanssa? Miten ystävyyssuhteet syntyivät, ja mitä ne merkitsivät? Kuinka lapsuus vaihtui nuoruuteen kavereiden kesken? Teos tuo esille myös synkkiä sävyjä, kuten kiusatuksi tulemista, ja paljastaa, millä tavoin aikuisten maailma ja sen normit ja arvot näkyivät lasten tekemisissä tai kirjoittamattomissa säännöissä.

Muisteluihin ja haastatteluihin pohjautuvassa teoksessa lapsuudestaan kertovat avoimesti myös monet tunnetut henkilöt, kuten Tarja Halonen, Gustav Hägglund, Jenny Lehtinen ja Antti Holma.

Antti Malinen ja Tuomo Tamminen. Kuva Mika Leinonen
Tuomo Tamminen ja Antti Malinen. Kuva: Mika Leinonen

Katso traileri
(tekijä: Antti Malinen)

 

Korjaus painettuun kirjaan:

Leikitäänkö?-kirjassa Jarkko Martikainen kertoo sivuilla 340–341 joutuneensa nuorena pahoinpitelyn kohteeksi. Facebook-päivityksessään 22.3.2022 Martikainen kuitenkin kertoo muistaneensa pahoinpitelijänsä nimen väärin kirjaa varten antamassaan haastattelussa. Kirjassa mainittu henkilö, jonka lempinimi mainitaan, ei siis liity tapahtumaan mitenkään. Virhe on korjattu e-kirjassa ja äänikirjassa.

 

Kirjoittajat / toimittajat

Antti Malinen

Antti Malinen on dosentti ja yliopistotutkija ja erikoistunut lapsuuden, lastensuojelun ja perhe-elämän historiaan. Hän työskentelee Kokemuksen historian huippuyksikössä (HEX) ja ylläpitää lapsuuden historiaan ja  erikoistunutta verkkosivustoa, Instagram-tiliä ja Twitter-tiliä.

Tuomo Tamminen

Tuomo Tamminen on hämeenlinnalainen vapaa tiedetoimittaja ja tietokirjailija sekä Talous & Yhteiskunta -lehden tuottaja.

Lisätietoa

Lapsuuden historiaa -sivusto tarjoaa tietoa, kuvia ja näkökulmia menneeseen lapsuuteen ja lapsuuden historialliseen tutkimukseen.

Saatat myös pitää...

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Gaudeamus
Scroll to Top