Kirjat

Virpi Mäkinen & Elina Vuola (toim.)

Naiset pyhyyden tulkkeina

Kirjoituksia uskonnosta, sukupuolesta ja elämästä antiikista uudelle ajalle

Naiset pyhyyden tulkkeina

Kustantajan hinta

36,00 

Virpi Mäkinen & Elina Vuola (toim.)

Naiset pyhyyden tulkkeina

Kirjoituksia uskonnosta, sukupuolesta ja elämästä antiikista uudelle ajalle

Naiset pyhyyden tulkkeina -teokseen on suomennettu antiikin aikana, keskiajalla ja varhaisella uudella ajalla eläneiden naisten kirjoituksia kristityn, juutalaisen ja islamilaisen kulttuurin piiristä. Teos tarjoaa ainutlaatuista tietoa eletystä elämästä, naisen monenlaisista rooleista sekä heidän yhteiskunnallisesta, sosiaalisesta ja uskonnollisesta asemastaan eri aikoina ja eri kulttuuripiireissä.

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika 9/2023

ISBN 9789523452374
Useita suomentajia
Sidottu
480 sivua, kuvitettu
KL 91, 2
Kansi: Emmi Kyytsönen

Naiset pyhyyden tulkkeina -teokseen on suomennettu antiikin aikana, keskiajalla ja varhaisella uudella ajalla eläneiden naisten kirjoituksia kristityn, juutalaisen ja islamilaisen kulttuurin piiristä. Mukana on niin kirjeitä, runoja, päiväkirjoja, muistelmia ja pyhiinvaelluskertomuksia kuin oppineita ja kantaaottavia kirjoituksia Euroopasta, Latinalaisesta Amerikasta, Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä.

Monipuolisissa kirjoituksissa naiset pohtivat uskontoa ja naisena olemisen ehtoja yhtäältä vaimon, äidin ja lesken ja toisaalta nunnan, mystikon, marttyyrin ja hallitsijan rooleista käsin. Uskontoa sekä sen arvoja ja perinteitä tulkitaan arkielämän näkökulmasta, mutta teksteissä pohditaan myös opillisia ja naisen asemaan liittyviä kysymyksiä.

Teos tarjoaa ainutlaatuista tietoa eletystä elämästä, naisen monenlaisista rooleista sekä heidän yhteiskunnallisesta, sosiaalisesta ja uskonnollisesta asemastaan eri aikoina ja eri kulttuuripiireissä. Samalla kirjoitukset rikastavat näiden kolmen uskonnon tuntemusta ja avaavat niiden välistä vuorovaikutusta.

Kirjoittajat / toimittajat

Virpi Mäkinen

Virpi Mäkinen, dosentti, toimii teologisen etiikan ja sosiaalietiikan vanhempana yliopistonlehtorina Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Kuva: Veikko Somerpuro

 Elina Vuola

 Elina Vuola, TT, on globaalin kristinuskon ja uskontodialogin professori Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa.

Muut kirjoittajat

Pauli Annala, TT, dosentti, toimi systemaattisen teologian yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa eläkkeelle jäämiseensä asti.

Mikko Autere, FT, on Etelä-Aasian tutkimuksen yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa.

Pappismunkki Damaskinos Ksenofontoslainen, TT, toimii systemaattisen teologian ja patristiikan yliopistonlehtorina Itä-Suomen yliopiston teologian osastolla (ortodoksinen teologia). Hän on myös patristiikan dosentti Helsingin yliopistossa.

Marja-Leena Hänninen, FT, antiikin historian dosentti, toimii tutkijana ja opettajana Helsingin yliopistossa.

Sonja Jakobsson, TM, toimii oppilaitospappina Arcada Yrkehögskolanissa ja Hanken Svenska Handelhögskolanissa.

Sari Katajala-Peltomaa, FT, on kulttuurihistorian professori Turun yliopistossa.

Jenni Kuuliala, FT, on yliopistotutkija historian, filosofian ja kirjallisuustieteen laitoksella Tampereen yliopistossa.

Anni Maria Laato, TT, FM, on vanhempi yliopistonlehtori (syste¬maattinen teologia) Åbo Akademissa. Hän on myös patristiikan dosentti Helsingin yliopistossa.

Anu Lahtinen toimii Suomen ja Pohjoismaiden historian professorina Helsingin yliopistossa. Hän on myös Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti Helsingin yliopistossa ja Suomen historian dosentti Turun yliopistossa.

Ilkka Lindstedt, FT, toimii islamilaisen teologian yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa. Hän on myös arabian kielen ja islamin tutkimuksen dosentti Helsingin yliopistossa.

Sini Mikkola, TT, dosentti, toimii kirkkohistorian yliopistonlehtorina Itä-Suomen yliopiston teologian osastolla (läntinen teologia).

Virpi Mäkinen, TT, toimii teologisen etiikan ja sosiaalietiikan vanhempana yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa. Hän on myös teologisen etiikan ja uskonnonfilosofian dosentti Helsingin yliopistossa.

Susanna Niiranen, FT, dosentti, toimii apurahatutkijana romaanisen filologian oppiaineessa Jyväskylän yliopistossa.

Päivi Räisänen-Schröder, FT, toimii akatemiatutkijana Helsingin yliopiston kirkkohistorian osastolla. Hän on myös kirkko- ja kulttuurihistorian dosentti Helsingin yliopistossa.

Päivi Salmesvuori toimii kirkkohistorian professorina Åbo Akademissa. Hän on myös yleisen kirkkohistorian ja sukupuolentutkimuksen dosentti Helsingin yliopistossa.

Siiri Toiviainen Rø, PhD, toimii systemaattisen teologian tutkijatohtorina Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa.

Riikka Tuori, FT, juutalaisen kulttuurin dosentti, toimii yliopistonlehtorina Lähi-idän ja islamin tutkimuksen opintosuunnassa Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa.

Elina Vuola toimii globaalin kristinuskon ja uskontodialogin professorina Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Hän on myös teologisen etiikan ja uskonnonfilosofian sekä sukupuolentutkimuksen
dosentti Helsingin yliopistossa.

Ville Vuolanto, FT, dosentti, toimii historian ja latinan kielen yliopistonlehtorina Tampereen yliopistossa.

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Gaudeamus
Scroll to Top