Kirjat

Maria Lähteenmäki

Punapakolaiset

Suomalaisnaisten elämä ja kohtalo Neuvosto-Karjalassa

Punapakolaiset

Kustantajan hinta

36,00 

Maria Lähteenmäki

Punapakolaiset

Suomalaisnaisten elämä ja kohtalo Neuvosto-Karjalassa

Suomen raskaan sisällissodan jälkimainingeissa kaoottiselle Neuvosto-Venäjälle rynnisti tuhansia poliittisia ja taloudellisia siirtolaisia, punapakolaisia. Punapakolaiset paljastaa, millaiseksi Neuvosto-Karjalaan asettuneiden suomalaisnaisten arkinen elämä muodostui.

Kirjan tiedot

2022
ISBN 9789523451933
Sidottu
453 sivua, kuvitettu
KL 92.7
Kansi: Maria Manner

Vuoden tiedekirja -ehdokas 2022
Vuoden historiateos -ehdokas 2022

Suomen raskaan sisällissodan jälkimainingeissa kaoottiselle Neuvosto-Venäjälle rynnisti tuhansia poliittisia ja taloudellisia siirtolaisia, punapakolaisia. Neuvostoliitto veti puoleensa myös 1930-luvun alun työttömyyden ja oikeistoradikalismin liikkeelle pakottamia suomalaisia sekä Suomesta että Pohjois-Amerikasta. Uutta elämää tavoitelleiden naisten kohtalo tuossa massamuutossa on jäänyt akateemisissa historiantutkimuksissa vain sivumaininnoille.

Punapakolaiset paljastaa, millaiseksi Neuvosto-Karjalaan asettuneiden suomalaisnaisten arkinen elämä muodostui. Teos kertoo ravisuttavasti siitä, kuinka unelmat uudesta, tasa-arvoisesta yhteiskunnasta särkyivät ja sokea usko tulevaisuuteen muuttui painajaiseksi. Väkivalta ja kontrolli alkoivat hallita neuvostoyhteiskuntaa ja ulottuivat tavallisten perheiden intiimiinkin elämään.

Yksinvaltaisuuteen syöksyneessä valtiossa maahanmuuttajien korkeat ihanteet murskattiin ja naisten arki ohjattiin palvelemaan totalitaristista järjestelmää. Suomen valtio tiesi neuvostosuomalaisten julmasta kohtalosta mutta joutui seuraamaan terroritekoja vaivautuneena sivusta.

Kirjoittajat / toimittajat

Maria Lähteenmäki

Maria Lähteenmäki on historian professori Karjalan tutkimuslaitoksella Itä-Suomen yliopistossa. Hän on erikoistunut ylirajaisen Karjalan ja pohjoisten rajayhteisöjen ja -alueiden historiaan sekä monietnisiin kulttuurisiin vuorovaikutussuhteisiin. Kuva: Itä-Suomen yliopisto.

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Scroll to Top