Kirjat

Virpi Mäkinen, Heikki Pesonen & Risto Uro (toim.)

Pyhä, paha ruoka

Uskonnon ja etiikan näkökulmia

Pyhä, paha ruoka -kansikuva

Kustantajan hinta

37,00 

Virpi Mäkinen, Heikki Pesonen & Risto Uro (toim.)

Pyhä, paha ruoka

Uskonnon ja etiikan näkökulmia

Pyhä, paha ruoka tarkastelee ruokaa uskonnon ja etiikan tutkimuksen välinein. Se johdattaa eri uskontojen ruokakulttuureihin ja niiden keskeisiin ideoihin, joita valaisevat esimerkit niin menneisyydestä kuin nykyajastakin.

Kirjan tiedot

2023
ISBN 9789523452138
Nidottu
378 sivua, kuvitettu
KL 20, 30, 68.2
Kansi: Pekka Krankka

Uskonnot määrittävät monin tavoin, mitä, miten ja milloin ihmiset syövät. Ruoka kuuluu rituaaleihin ja juhliin, se on pyhää tai jyrkästi kiellettyä, ja sen kautta pyritään tiiviimpään yhteyteen jumalan kanssa. Toisaalta joskus kuulee sanottavan, että ruoka on uusi uskonto: esimerkiksi tietynlaisen ruokavalion noudattaminen voi muistuttaa uskonnollisten oppien seuraamista. Ruokaan kietoutuu myös paljon elämänkatsomuksellisia ja eettisiä kysymyksiä, jotka ovat saaneet entistä enemmän kaikupohjaa ekokriisin aikakaudella.

Pyhä, paha ruoka tarkastelee ruokaa uskonnon ja etiikan tutkimuksen välinein. Se johdattaa eri uskontojen ruokakulttuureihin ja niiden keskeisiin ideoihin, joita valaisevat esimerkit niin menneisyydestä kuin nykyajastakin. Teoksessa tarkastellaan myös, miten ruokaan liittyvät eettiset valinnat ja niiden taustalla olevat arvot suhteutuvat uskontojen opetuksiin hyvästä elämästä ja ihmisen roolista eliökunnassa.

Pyhä, paha ruoka on ensimmäinen suomenkielinen tietokirja, jossa käsitellään ruoan ja uskonnon suhdetta kattavasti ja eri uskontoperinteissä.

Kirjoittajat / toimittajat

Virpi Mäkinen

Virpi Mäkinen, dosentti, toimii teologisen etiikan ja sosiaalietiikan vanhempana yliopistonlehtorina Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Kuva: Veikko Somerpuro

Heikki Pesonen

Heikki Pesonen, dosentti, toimii uskontotieteen yliopistonlehtorina Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa.

Risto Uro

Risto Uro, dosentti, toimi Uuden testamentin eksegetiikan yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa eläkkeelle jäämiseensä asti.

Muut kirjoittajat

Alexandra Bergholm, FT, dosentti, toimii uskontotieteen yliopistonlehtorina Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa.

Måns Broo, FT, dosentti, toimii uskontotieteen yliopistonlehtorina Åbo Akademissa.

Matti Eräsaari, VTT, toimii tutkijana sosiaali- ja kulttuuriantropologian oppiaineessa Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa.

Terhi Hannola, TM, on uskontotieteen väitöskirjatutkija Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa.

Rosa Huotari, TM, on kaupunkiteologian väitöskirjatutkija Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa.

Mitra Härkönen, FT, toimii tutkijana Euroopan komission rahoittamassa hankkeessa Tampereen yliopistossa.

Timo Kallinen on uskontotieteen professori Itä-Suomen yliopistossa ja sosiaali- ja kulttuuriantropologian dosentti Helsingin yliopistossa.

Noora Koivulahti, TM, on teologisen etiikan ja sosiaalietiikan väitöskirjatutkija Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa.

Emma Kurenlahti, KM, on kasvatustieteen väitöskirjatutkija Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa.

Mikko Kurenlahti, TM, on uskontotieteen väitöskirjatutkija Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa.

Helena Kupari, FT, työskentelee uskontotieteen yliopistonlehtorina Itä-Suomen yliopistossa.

Maiju Lehmijoki-Gardner, FT, on yleisen kirkkohistorian dosentti Helsingin yliopistossa. Hänellä on myös sairaanhoitajan koulutus, ja hän toimii terveysalan johto- ja opetustehtävissä Loyola University Marylandissa Baltimoressa Yhdysvalloissa.

Tiina Mahlamäki, FT, dosentti, työskentelee uskontotieteen yliopistonlehtorina Turun yliopiston historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksella.

Susanna Niiranen, FT, dosentti, toimii apurahatutkijana romaanisen filologian oppiaineessa Jyväskylän yliopistossa.

Dóra Pataricza, FT, on projektitutkija Åbo Akademissa.

Panu Pihkala, TT, dosentti, toimii ympäristöteologian tutkijatohtorina Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa.

Outi Pohjanheimo, FT, on intuitiiviseen ja maagiseen ajatteluun erikoistunut tutkija.

Päivi Salmesvuori on kirkkohistorian professori Åbo Akademissa. Hän on myös yleisen kirkkohistorian ja sukupuolentutkimuksen dosentti Helsingin yliopistossa.

Riikka Tuori, FT, juutalaisen kulttuurin dosentti, toimii yliopistonlehtorina Lähi-idän ja islamin tutkimuksen opintosuunnassa Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa.

Siiri Toiviainen , PhD, toimii systemaattisen teologian tutkijatohtorina Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa.

Katja Uusihakala, VTT, toimii yliopistotutkijana sosiaali- ja kulttuuriantropologian oppiaineessa Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa.

Laura Wickström, VTM, FM, uskontotieteen väitöskirjatutkija, toimii koordinaattorina Polin-instituutissa Åbo Akademin humanististen tieteiden, psykologian ja teologian tiedekunnassa.

Kim Östman, FT, TkT, dosentti, tekee yhteistyötä Åbo Akademin uskontotieteen oppiaineen kanssa.

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Scroll to Top