Kirjat

Riikka Tuori & Tapani Harviainen (suom. & toim.)

Pyhiä juutalaisia kirjoituksia

Valikoituja tekstejä Talmudista

Pyhiä juutalaisia kirjoituksia

Kustantajan hinta

36,00 

Riikka Tuori & Tapani Harviainen (suom. & toim.)

Pyhiä juutalaisia kirjoituksia

Valikoituja tekstejä Talmudista

Juutalaiset oppineet eli rabbit ovat keskustelemalla yrittäneet selvittää Jumalan tahdon yksityiskohtia ja soveliaita toimintatapoja erilaisissa tilanteissa. Pyhiä juutalaisia kirjoituksia on ensimmäinen suomenkielinen kokoelma varhaisten juutalaisten oppineiden kirjoituksia.

Kirjan tiedot

2018
ISBN 9789524954761
Sidottu
505 sivua
KL 29.6

Vanhan testamentin mukaan Jumala teki Siinainvuorella liiton israelilaisten esi-isien kanssa ja otti heidät omaksi kansakseen. Jotta israelilaiset saisivat kokea Jumalan hyvien lupausten toteutumisen, heidän tuli toteuttaa Jumalan tahto.

Juutalaiset oppineet eli rabbit ovat keskustelemalla yrittäneet selvittää Jumalan tahdon yksityiskohtia ja soveliaita toimintatapoja erilaisissa tilanteissa. Nämä keskustelut on koottu juutalaisuuden kahteen perusteokseen Mišnaan ja Talmudiin. Kirjoituksissa pohditaan muun muassa avioliittoa, perhettä ja kuolemaa sekä sitä, mitä on ihanteellinen elämä ja miksi sapattia vietetään.

Pyhiä juutalaisia kirjoituksia on ensimmäinen suomenkielinen kokoelma varhaisten juutalaisten oppineiden kirjoituksia. Oppineiden keskusteluissa pohdinta viedään usein äärimmäisiin yksityiskohtiin, mikä on ulkopuolisissa herättänyt sekä huvittuneisuutta että toisaalta lietsonut juutalaisvastaisuutta. Yksityiskohtaisuus edustaa kuitenkin loppumatonta yritystä kaivautua jumalallisen tahdon äärirajoille saakka.

Juutalaisten pyhiä kirjoituksia on tarkasteltu myös syksyllä 2018 alkaneessa YLE:n suuressa ohjelmasarjassa. Sarjan osissa luetaan katkelmia pyhistä teksteistä, ja niiden merkityksistä ovat keskustelemassa kirjan tekijät Tapani Harviainen ja Riikka Tuori.

Saatavilla e-kirjana, painettu kirja on loppuunmyyty.

Kirjoittajat / toimittajat

Tapani Harviainen

Tapani Harviainen on Helsingin yliopiston seemiläisten kielten professori emeritus ja seemiläisten kielten ja kulttuurien dosentti.

Riikka Tuori

Riikka Tuori, FT, on Lähi-idän tutkimuksen yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa.

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Scroll to Top