Kirjat

Ilkka Niiniluoto

Tekniikan filosofia

Tekniikan filosofia

Kustantajan hinta

34,00 

Ilkka Niiniluoto

Tekniikan filosofia

Vuoden tiedekirja 2020 -palkintoehdokas. Tekniikka on läsnä kaikkialla ja säätelee vahvasti kulttuurin ja yhteiskunnan kehitystä. Mutta auttaako tekniikka ihmiskuntaa kukoistamaan, vai ajaako se maapallon kohti tuhoa? Mikä on tekniikan ja tieteen ero? Voivatko robotit tulla tietoisiksi ja ottaa vallan ihmisiltä?

Kirjan tiedot

2020
ISBN 9789523450882
Nidottu
372 sivua
KL 11, 60

Tekniikka on läsnä kaikkialla ja säätelee vahvasti kulttuurin ja yhteiskunnan kehitystä. Mutta auttaako tekniikka ihmiskuntaa kukoistamaan, vai ajaako se maapallon kohti tuhoa? Mikä on tekniikan ja tieteen ero? Voivatko robotit tulla tietoisiksi ja ottaa vallan ihmisiltä?

Akateemikko Ilkka Niiniluodon teos on ensimmäinen suomenkielinen kokonaisesitys tekniikan filosofiasta. Hän pohtii siinä eri näkökulmista tekniikan historiaa, olemusta ja etiikkaa. Höyrykone oli lähtölaukaus teolliselle ajalle, ja jälkiteollista kulutusyhteiskuntaa muokkaavat uudet vahvat teknologiat, kuten digitalisaatio ja tekoäly. Tekniikka ei kuitenkaan kehity itsestään, vaan keksijät, tuottajat ja käyttäjät ovat vastuussa siitä.

Tekniikasta on muodostunut ihmiskunnan kohtalonkysymys. Kuinka sen lupaamat mahdollisuudet saataisiin valjastettua hyvän elämän tavoitteluun ja kuinka vältetään siihen liittyvät vaarat? Taloudellisten etujen lisäksi huomioon olisi otettava kauneuden, turvallisuuden, ekologisen kestävyyden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kriteerit. Ratkaisut voidaan saavuttaa vain eri tieteenalojen yhteistyöllä, ja kokonaiskuvaa rakentavalla tekniikan filosofialla on tässä tärkeä asema.

Kirjoittajat / toimittajat

Ilkka Niiniluoto

Ilkka Niiniluoto, FT, on tieteen akateemikko ja teoreettisen filosofian emeritusprofessori Helsingin yliopistossa.

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Gaudeamus
Scroll to Top