Kirjat

Veli-Pekka Tynkkynen

Venäjä, energiavalta

Öljykulttuuri kohtaa ilmastonmuutoksen

Venäjä, energiavalta

Kustantajan hinta

34,00 

Veli-Pekka Tynkkynen

Venäjä, energiavalta

Öljykulttuuri kohtaa ilmastonmuutoksen

Energian ja vallan kytkös on Venäjälle kohtalonkysymys. Venäjä, energiavalta seuraa öljyn ja kaasun virtaamista venäläisen yhteiskunnan läpi – maan uumenista kotimaisille kuluttajille ja kansainvälisille markkinoille. Teos tutkii, millä tavoin riippuvuutta fossiilisista energialähteistä oikeutetaan tavallisille venäläisille ja minkälaista roolia ne näyttelevät maan ulkosuhteissa.

Kirjan tiedot

2022
ISBN 9789523451742
Nidottu
232 sivua
KL 32, 60.8
Kansi: Jussi Jääskeläinen

Energian ja vallan kytkös on Venäjälle kohtalonkysymys. Putinin hallinto on hyödyntänyt öljyä ja kaasua poliittisten tavoitteidensa ajamiseen niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Se väistelee vastuuta ilmastonmuutoksen torjunnassa, hamuaa arktisen alueen rikkauksia ja on valmis avoimeen hyökkäyssotaan pitääkseen kiinni vallastaan.

Venäjä, energiavalta seuraa öljyn ja kaasun virtaamista venäläisen yhteiskunnan läpi – maan uumenista kotimaisille kuluttajille ja kansainvälisille markkinoille. Teos tutkii, millä tavoin riippuvuutta fossiilisista energialähteistä oikeutetaan tavallisille venäläisille ja minkälaista roolia ne näyttelevät maan ulkosuhteissa. Esimerkiksi öljy- ja kaasutulojen ansiosta valtiollinen ydinvoimayhtiö Rosatom on voinut tarjota huokeaan hintaan ydinvoimalahankkeita ulkomaille, muun muassa Suomeen.

Vaikka Venäjä on täysin riippuvainen öljystä ja kaasusta, maalla olisi valtavine luonnonvaroineen kaikki edellytykset muuttua myös uusiutuvan energian suurvallaksi. Samalla autoritaarisuuden ja sotilaallisen voimankäytön tilalle voisivat astua demokratia ja kansainvälinen yhteistyö.

Kirjoittajat / toimittajat

Veli-Pekka Tynkkynen

Veli-Pekka Tynkkynen, FT, toimii Venäjän ympäristöpolitiikan professorina Helsingin yliopistossa. Hän on tutkinut luonnonvarojen, maantieteellisen tilan ja vallan kytköksiä Venäjällä 1990-luvun lopulta lähtien.

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Gaudeamus
Scroll to Top