Ari Saastamoinen: Tuhat tietä Roomaan

Matkustus roomalaisessa maailmassaMatkustaminen oli antiikin Rooman valtakunnalle ja sen yhtenäisyydelle elinehto. Myös tavallinen kansa kulutti sorateillä sandaaleitaan, mutta myös eliitti oli koko ajan liikkeellä. Ennen kaikkea hallinnolliset matkat, sotaretket ja pyhiinvaellukset olivat pitkiä ja johtivat kaukaisille seuduille.

Matkanteko oli työlästä, koska kulkuvälineet, merikortit ja maantiekartat olivat alkeellisia eikä kompassiakaan ollut käytössä. Vaunujen tuotekehityksen sijaan roomalaiset säätivät lakeja muun muassa ylinopeuden hillitsemiseksi.

Tuhat tietä Roomaan matkustaa antiikin maailmaan aikalaistekstien, kirjeiden, seinäkaiverrusten ja runoelmien siivin. Monipuoliset lähteet tarjoavat aidontuntuisen kuvan matkanteon huveista ja hankaluuksista. Kertomukset rantalomista, löytöretkistä ja jopa kuumatkasta osoittavat, että kaipuu kauas yhdistää ihmisiä vuosituhannesta toiseen.

”Vaan aina heitä haluttaa vieraissa kaupungeissa vaeltaa,
tutkia tuntematonta merta ja pitää koko maailmaa majatalonaan.”

”Matkustaminen parannuskeinona tunnettiin jo antiikissa, ja lääkärit saattoivat suositella potilaalle sekä matkailua että ilmastonvaihdosta. Maantiematkojen, purjehduksen, pinjametsissä tai meren rannalla oleskelun uskottiin auttavan hyvin monenlaisiin vaivoihin (…).”

”Nyt matkaan tahtoo maltiton mieli,
nyt into virkistää halukkaat jalat.
Siis näkemiin, mieluisat matkakumppanini,
kaukaa kotimaasta me lähdimme yht’aikaa,
vaan palaamme omia aikojamme ja eri teitä.”
Gaius Valerius Catullus, Carmina

 

Sisällys

Kirjoittaja

Ari Saastamoinen, FT, on tutkija ja tietokirjailija Helsingin yliopistosta. Hänen erityisiä kiinnostuksen kohteitaan ovat piirtokirjoitustutkimus, roomalainen Pohjois-Afrikka ja antiikin sosiaalihistoria.

 

Laita hyvä kiertämään: