ohdwa5qw3s02garc2t3hy2fl9megl2

Aleksanteri Suuri – sankari ja myytti: legendaarista maailmanvalloittajaa on hyödynnetty politiikassa ja taiteessa läpi historian

Feature-Peltonen-Aleksanteri

Historian tunnetuimpiin henkilöihin lukeutuvan Aleksanteri Suuren jälkimaine on kantanut vuosituhansien ajan. Historioitsija Jaakkojuhani Peltonen tarkastelee kirjassaan, miksi Aleksanterista tuli suosittu hahmo niin poliittisissa ja uskonnollisissa yhteyksissä kuin populaarikulttuurissakin.

Muinaisen Makedonian kuningas ja voittamaton sotapäällikkö on inspiroinut muun muassa Julius Caesaria, kuningatar Kristiinaa ja Jim Morrisonia. Nuorena kuollut hallitsija ehti lyhyen valtakautensa aikana johtaa armeijansa tunnetun maailman ääriin. Hänen tarunhohteisen elämänsä ympärille rakentui pian myytti, joka on saanut uusia kerroksia tähän päivään asti.

”Yksi syy Aleksanterin tarinan vuosituhantiseen viehätysvoimaan on sen salaperäisyys. Historiallinen Aleksanteri on suuri mysteeri, ja hänen tähdenlentomaiseen elämäänsä liittyy seikkoja, joista emme saa koskaan varmuutta,” Jaakkojuhani Peltonen kertoo kirjassaan.

Peltonen esittelee kirjassaan Aleksanteri Suuri – sankari ja myytti, millä tavoin maailmanvalloittajaa on antiikista lähtien hyödynnetty poliittisten, moraalisten ja ideologisten tarkoitusperien ajamiseen. Historiallisen saavutusten lisäksi käsityksiin Aleksanterista on liitetty myyttisiä ulottuvuuksia. Häntä on pidetty niin Zeus-jumalan kuin Egyptin viimeisen faaraon poikana sekä käytetty kansallisen identiteetin rakennusaineena.

”Siirryttäessä syvemmälle keskiaikaan Aleksanterista tuli aiempaa fiktiivisempi mutta myös universaalimpi sankarihahmo. Häntä alettiin käyttää koko ihmiselämän allegoriana ja häneen saattoivat samastua niin ritarit ja runoilijat kuin kirkonmiehet ja muslimioppineet. Keskiajan Aleksanterista kuvastuvat aikakauden arvomaailma ja ajattelumallit.”

Aleksanteri on innoittanut vallankäyttäjien lisäksi taiteentekijöitä. Keskiajalla Aleksanterista kertovaa kirjallisuutta julkaistiin Skandinaviaa ja Kaakkois-Aasiaa myöten. Sittemmin hän on löytänyt paikkansa esimerkiksi metalli- ja rap-sanoituksissa sekä Hollywood- ja Bollywood-elokuvien ja animen kuvastossa.

Peltonen, FT, väitteli tohtoriksi Tampereen yliopistossa vuonna 2017 pääaineenaan yleinen historia. Hän on profiloitunut Aleksanteri Suuri -tutkijana kansainvälisessä tiedeyhteisössä ja perehtynyt myös historian käyttötapoihin antiikin maailmassa. Peltonen työskenteli vierailevana tutkijana King’s Collegessa Lontoossa vuosina 2018–2020.

Arvostelukappaleet ja pressikuvat medialle
lasse.leminen@gaudeamus.fi
p. 050 466 4910
Arvostelukappale saatavilla myös PDF-muodossa.

sydan150

Lue myös nämä

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Vieritä ylös