Kanava-tietokirjapalkinto Ritva Kyllin Suomen ruokahistorialle

Ritva Kyllille Kanava-tietokirjapalkinto

Historioitsija Ritva Kylli on saanut aikakauslehti Kanavan ja Otavan Kirjasäätiön Kanava-tietokirjapalkinnon kirjastaan Suomen ruokahistoria. Suolalihasta sushiin. Upea tunnustus myönnetään vuoden parhaalle suomalaiselle politiikan, yhteiskunnan, talouden, historian tai kulttuurin alan tietokirjalle.

Ritva Kylli, FT, on historian yliopistonlehtori ja dosentti Oulun yliopistossa. Hänen tutkimusteemansa liittyvät ruokaan, ympäristöön ja terveyteen sekä arktisten ja pohjoisten alueiden historiaan.

Kylli kertoo elokuussa ilmestyneessä merkkiteoksessaan suomalaisen ruoan tarinan 1700-luvulta vuosituhannen taitteeseen asti. Perinteisten ruokien, uusien makuelämysten ja suomalaisten suosikkien lisäksi Suomen ruokahistoria kuvaa niukkuutta ja puutetta, tieteellisiä ja teollisia innovaatioita, valistusta ja terveysliikkeitä, elintason paranemista, tasa-arvoa ja ruoan mahtia muuttaa yhteiskuntaa.

Palkintoraadin puheenjohtaja ja sihteeri on Kanavan vastaava tuottaja Tuomo Lappalainen, joka myös valitsi voittajateoksen viidestä ehdokkaasta. Raadissa ehdokaskirjat valitsivat historiantutkija, filosofian tohtori Kati Katajisto ja toimittaja, tietokirjailija Matti Mörttinen.

Kanava-palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa, ja se jaettiin tänä vuonna 10. kerran.

Palkintoperustelut:

”Ritva Kylli kuvaa oivaltavasti, miten ruoka ja toisinaan myös sen puute ovat vaikuttaneet historiaan ja toisaalta kulttuuri, talous ja politikan tapahtumat siihen, mitä ihmiset ovat eri aikoina syöneet. Samalla palkittu kirja tuo uuden näkökulman ajankohtaiseen liha- ja kasvisruokakeskusteluun osoittamalla, että ruoka on ennenkin ollut ihmisille monin tavoin tärkeä identiteetin rakentaja.”

Gaudeamus onnittelee lämpimästi!

sydan150

Lue myös nämä

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Vieritä ylös