Lasse Lehtosen Japanilainen musiikki palkittiin

Lasse Lehtosen Japanilainen musiikki palkittiin

Teokselle myönnettiin Suomen etnomusikologisen seuran julkaisupalkinto kirjajulkaisujen sarjassa.

Suomen etnomusikologisen seuran julkaisupalkinnot jaettiin Suomen musiikintutkijoiden symposiumissa 5.5.2021. Kirjakategoriassa voittajaksi valittiin japanilaiseen musiikkiin erikoistunut tutkija Lasse Lehtonen teoksellaan Japanilainen musiikki. Taiko-rumpujen kuminasta J-poppiin.

Vuonna 2019 ilmestyneessä kirjassaan Lehtonen esittelee japanilaisen musiikkikulttuurin koko kirjon salaperäisestä, keisarillisen hovin seesteisestä tunnelmasta riehakkaaseen kabuki-teatteriin, orkestraalisiin taideteoksiin ja pop- ja rock-hitteihin. Samalla se tutustuttaa maan historiallisiin vaiheisiin, yhteiskunnan piirteisiin ja omaperäiseen estetiikkaan. Maailmanlaajuisestikin ainutlaatuista kirjaa täydentävät ainutlaatuiset japanilaisten tekijöiden alkuperäishaastattelut. Lehtosen teos on valittu myös Vuoden tiedekirja -palkintoehdokkaaksi vuonna 2019.

Palkintoraatiin kuuluivat Suomen etnomusikologisen seuran puheenjohtaja Elina Seye (Helsingin yliopisto), SES:n julkaisuvastaava Elina Hytönen-Ng (Itä-Suomen yliopisto), Pekka Suutari (Itä-Suomen yliopisto), Tuomas Auvinen (Turun yliopisto) ja Jari Eerola (Tampereen yliopisto). Lue lisää palkinnosta seuran verkkosivuilta.

Palkintoperustelut

”Kirjassaan Lehtonen on ottanut käsiteltäväkseen todella laajan aiheen. Kokonaisen kansallisen ja kielialueellisen musiikkikulttuurin käsitteleminen yksissä kansissa uskottavasti ja yhtenäisen kokonaisuuden muodostaen on todella haastava tehtävä. Lehtonen tekee sen kuitenkin tyylikkäästi ja luontevasti sekä erittäin asiantuntevasti. Kirjan erityisiä ansioita sisältötasolla ovat sen moninäkökulmaisuus sekä vahva yhteys Japanin kulttuuriin ja historiaan yleisellä tasolla. Yhteys aiempaan tutkimuskirjallisuuteen on vahva ja kokoava, minkä lisäksi osa kirjasta perustuu kirjoittajan omaan tutkimukseen.

Kirjassa käsitellään kaikkea japanilaista musiikkia yli genrerajojen ja tyylikausien. Lehtonen onnistuu ansiokkaasti perustelemaan sen, miten erilaiset ja muista maailman musiikeista vaikutteita ottaneet japanilaisen musiikin tyylilajit sisältävät kuitenkin samoja nimittäjiä antamatta vaikutelmaa siitä, että kaikki on sisällytetty yksiin kansiin väkisin. Lehtonen tekee sen myös ilman, että teos olisi kirjalliselta ilmaisultaan kokonaisuutena hajanainen. Kirjan eri osien välillä kulkee vahva punainen lanka ja se tarjoaa juuri sen mitä otsikko lupaa, vieden lukijan taiko-rumpujen kuminasta aina 2000-luvun J-poppiin saakka.

Kirjan tekstistä paistaa läpi kirjoittajan perusteellinen asiantuntemus, aito syvällinen kiinnostus sekä intohimo tutkittavaa aihetta kohtaan. Kirja on tyylilajiltaan selkeästi tutkimuskirjallisuuteen luettavissa. Silti teksti tempaa vaivatta mukaansa myös kirjan aiheeseen tai yleisesti musiikintutkimukseen perehtymättömän lukijan. Tämä ei ole lainkaan pieni saavutus ja tekee suuren palveluksen musiikintutkimuksen popularisoinnin näkökulmasta. Kirjallaan Lehtonen on ehdottomasti ottanut paikkansa Suomen vahvimpana japanilaisen musiikin asiantuntijana.”

Tilaa teos verkkokaupasta >>

Lasse Lehtosen kuva: Milla Taalassalo

sydan150

Lue myös nämä

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Vieritä ylös