Muinais-Venäjän myytti Kanava-ehdokkaaksi

korpela_kanava

Jukka Korpelan teos Muinais-Venäjän myytti valittiin Kanava-palkintoehdokkaaksi. Ehdokkaat julkistettiin Helsingin kirjamessuilla 26.10.2023.

Muinais-Venäjän myytti -teoksessa palkittu historioitsija Jukka Korpela kertoo Itä-Euroopan historiallisen kehityksen viikinkiajalta Pietari Suuren valtakauteen ja täydentää monia vanhentuneita käsityksiä Venäjästä, Ukrainasta ja niiden muotoutumisesta. Venäjän virallisessa retoriikassa voittava kertomus on pitkään ollut näkemys ikiaikaisesta Muinais-Venäjästä, joka ulottuu lännessä Puolaan, Baltiaan ja Suomeen saakka. Helmikuussa 2022 tällä historiakuvalla perusteltiin hyökkäystä Ukrainaan.

Kanava-tietokirjapalkinto on kulttuurin ja yhteiskunnan kysymyksiin erikoistuneen aikakauslehti Kanavan ja Otavan Kirjasäätiön yhteinen tietokirjoille tarkoitettu tunnustuspalkinto. Palkinto myönnetään vuosittain suomalaiselle politiikan, yhteiskunnan, talouden, historian tai kulttuurin alan uutuustietokirjan tekijälle. Kanava-tietokirjapalkinto jaettiin ensimmäisen kerran syksyllä 2012. Palkinto jaetaan vuosittain, ja sen arvo on 10 000 euroa.

Raadin perustelut ehdokasvalinnalle:

Jukka Korpelan kiehtova teos valaisee Ukrainan sodan taustaa esittelemällä, kuinka historiaa on käytetty ja käytetään Venäjällä edelleen oikeuttamaan laajentumista. Tieteellisen vertaisarvioinnin läpäissyt kirja osoittaa, miten historialliset kehityskulut nivoutuvat saumattomasti osaksi nykypäivän tapahtumia ja tarjoavat selityksiä ajankohtaisiin kysymyksiin. Korpelan syvällinen käsittelytapa ja perehtyneisyys aiheeseensa ovat vaikuttavia. Myös kuvituksen eteen on nähty paljon vaivaa.

Jukka Korpela on palkittu historioitsija ja Itä-Suomen yliopiston yleisen historian professori vuodesta 1998 alkaen.

Gaudeamus onnittelee ehdokasta!

Tilaa kirja verkkokaupasta >>

Lue myös nämä

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Scroll to Top