Petteri Pietikäisen Kipeät sielut Botnia-palkintoehdokkaaksi

Petteri Pietikäinen

Teoksessaan Pietikäinen kuvaa mielenterveyden hoidon historiaa Suomessa.

Botnia-palkinto on Oulun kirjailijaseura ry:n vuosittain myöntämä palkinto teokselle, jonka tekijä on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta tai toimii siellä. Nyt viidettä kertaa jaettavan palkinnon ehdokaslistauksessa on mukana Oulun yliopiston tieteiden ja aatteiden historian professori Petteri Pietikäinen kirjallaan Kipeät sielut. Hulluuden historia Suomessa. Teos on valittu aiemmin myös Vuoden tiedekirja 2020 -palkintoehdokkaaksi.

Pietikäinen syventyy kirjassa sairauskertomusten avulla mielenterveyspotilaiden kokemuksiin ja mielenterveyden häiriöiden hoitoon Suomessa autonomian ajalta 1950-luvulle. Sairaala- ja laitospotilaiden lisäksi tutustutaan kylähullujen ja muiden laitoshoidon ulkopuolella eläneiden arkeen. Sairauden syiden ja hoitomenetelmien lisäksi avataan sotien kaltaisten kriisien vaikutuksia mielenterveyteen sekä mielisairauden sosiaalisia ja kulttuurisia yhteyksiä.

Paikalle pääsevät ehdokaskirjailijat ovat tavattavissa ja heidät kukitetaan lauantaina 11.9. klo 13 Oulun kaupunginkirjaston Pakkalan salissa. Tilaisuus on myös katsottavissa suorana lähetyksenä ja kahden viikon ajan tallenteena Oulun kaupunginkirjaston Youtube-kanavalla.

10 000 euron arvoisen Botnia-palkinnon raadin jäsenet ovat kirjallisuuden- ja kulttuurintutkija, journalismin yliopettaja Satu Koho (Jyväskylän yliopisto / Oulun ammattikorkeakoulu, raadin puheenjohtaja), toimittaja Pia Kaitasuo (sanomalehti Kaleva), kirjastonhoitaja Jaana Märsynaho (Oulun kaupunginkirjasto), pastori Juha Vähäkangas (Karjasillan seurakunta, Oulu), kirjabloggaaja Simo Sahlman (Lukupino), dramaturgi Jukka Heinänen (Oulun teatteri) sekä kirjallisuuden- ja kulttuurintutkija Jyrki Korpua (Turun yliopisto / Oulun yliopisto).

Botnia-voittaja nimetään lokakuun lopulla.

Palkintoehdokasperustelut

”Petteri Pietikäisen teos on itsenäinen jatko-osa vuoden 2013 kehutulle Hulluuden historia -teokselle. Tietokirja vie lukijansa yksityiskohtaisiin tapauksiin ja tarkkaan lähiluentaan Pitkäniemen ja Oulun mielisairaaloiden tapauskohtaloista noin vuodesta 1900 vuosisadan puoliväliin.

Teos esittelee tieteellisellä vakavuudella mutta herkän intiimisti sairauskertomusten kautta mielenterveyspotilaiden kokemuksia ja ylipäänsä hoitoa. Painoarvon saavat sairauksien mahdollisten syiden ja hoitomuotojen lisäksi erinäisten kriisien, kuten sotien, vaikutukset mielenterveyteen laajemmin sekä sairauksien sosiaaliset ja kulttuuriset yhteydet ja ulottuvuudet.

Teos on erityisen mielenkiintoinen käytetyn kielen kehityksen kannalta: keitä ovat nämä ’hullut’, ’hermostuneet’ tai ’haitalliset’, kuten mielenterveydeltään järkkyneitä aikoinaan kutsuttiin?

Koneiston tarkastelun sijasta teos kohdistaa huomion yksilöön: ’En minä hullu oo, sielu vaan on kippee’, kuten eräs mäkitupalaisen vaimo huomauttaa hoitajilleen.”

Gaudeamus onnittelee ehdokkaita!

Osta teos verkkokaupasta >>

Lue lisää Botnia-palkinnosta >>

Petteri Pietikäisen kuva: Mikko Törmänen

sydan150

Lue myös nämä

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Vieritä ylös