Ritva Kyllin Suomen ruokahistorialle Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkuus

Ritva Kyllin Suomen ruokahistorialle Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkuus

Historioitsija ja tunnettua Pastanjauhantaa-ruokablogia pitävä Ritva Kylli on ehdolla Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi! Palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle yleistajuiselle tietokirjalle, jonka voidaan katsoa merkittävästi edistävän lukijoiden kiinnostusta kerronnaltaan taidokkaaseen tietokirjallisuuteen. Ehdokasvalinnat julkistettiin tiistaina 9.11.

Suomen ruokahistoria -kirjassa Kylli tutustuttaa lukijat maamme ruokakulttuurin ja ruoantuotannon muutoksiin 1700-luvulta vuosituhannen taitteeseen. Kylli, FT, on Suomen ja Pohjois-Euroopan historian dosentti, joka toimii arktisen ja pohjoisen historian yliopistonlehtorina Oulun yliopistossa.

Kylli tarkastelee kirjassa, kuinka vuosisatojen kuluessa sokerin ja kahvin kaltaiset harvinaiset ja arvokkaat raaka-aineet ovat muuttuneet arkisiksi ja kuinka perinteisiä ruokia on unohdettu uusien makuelämysten myötä. Teos kertoo myös niukkuudesta ja puutteesta, jääkaappien ja pakastearkkujen kaltaisista innovaatioista, valistuksesta ja terveysliikkeistä, elintason paranemisesta, tasa-arvosta ja lopulta myös ruoan mahdista muuttaa yhteiskuntaa.

”1900-luvun jälkipuoliskolla ruokaa alkoi olla tasaisesti saatavilla vuoden ympäri. Luonnontuotteiden merkitys ruokavaliossa väheni, ja vuosisadan loppua kohti einesteollisuus alkoi saada yhä suuremman roolin suomalaisten ruokkijana. Samaan aikaan viranomaiset ryhtyivät taistelemaan paremman kansanterveyden puolesta. Talouskasvu mahdollisti Suomessa hyvinvointivaltion rakentamisen, jonka myötä elintaso alkoi jakautua tasaisemmin eri yhteiskuntaluokkien kesken. Samalla myös ruoka jakautui suomalaisten lautasille aiempaa tasaisemmin”, Kylli kertoo.

Tietokirjallisuuden Finlandia -palkintolautakunnan jäsenet Sampsa Peltonen, Jaakko Heinimäki ja Maria Romantschuk perustelevat teoksen valintaa palkintoehdokkaaksi:

”Teos henkii varmaa laatua ja luotettavuutta. Se luotaa kattavasti ja mukaansa­tempaavasti suomalaisen ruokakulttuurin ulottuvuuksia kapakalasta kebabiin ja viehättää myös huolitellulla ulkoasullaan.”

Finlandia-voittaja julkstetaan 1.12. järjestettävässä televisioidussa tilaisuudessa. Onnea ehdokkaille!

sydan150

Lue myös nämä

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Vieritä ylös