Kirjat

Raija Sollamo & Mika S. Pajunen (toim.)

Kuolleenmeren kadonnut kansa

Qumranin kirjoituksia

Kuolleenmeren kadonnut kansa

Kustantajan hinta

36,00 

Raija Sollamo & Mika S. Pajunen (toim.)

Kuolleenmeren kadonnut kansa

Qumranin kirjoituksia

Kuolleenmeren kadonnut kansa kuvaa juutalaisesta yhteisöstä eriytyneen ryhmän arkielämää: rituaaleja, sääntöjä, käytöstapoja, ruokakulttuuria ja runoutta. Suomennoskokoelma on kansainvälisesti arvostettujen suomalaisten Qumran-tutkijoiden työn tulosta.

Vuonna 1947 muutama paimenpoika Kuolleenmeren luoteiskulmalla Qumranissa heitteli ajankulukseen kiviä läheiseen luolaan. Kuului erikoinen kilahdus – kivi oli osunut saviruukkuun, jonka sisällä oli kirjakääröjä. Löytö oli ainutlaatuinen. Vanhimmat ruukun sisältämät tekstit olivat toiselta vuosisadalta ennen ajanlaskua ja uusimmat Jeesuksen jälkeiseltä ajalta.

Kuolleenmeren kadonnut kansa kuvaa juutalaisesta yhteisöstä eriytyneen ryhmän arkielämää: rituaaleja, sääntöjä, käytöstapoja, ruokakulttuuria ja runoutta. Mitä yhteisössä ajateltiin esimerkiksi tyhmyydestä ja häpeämättömistä naisista tai mitä olivat punaruskean lehmän rituaali ja Belialin seuraajien kiroaminen? Teksteihin ja niiden taustalla olevaan Qumranin yhteisöön tutustutaan kuvitteellisen Jaakob Ben Elieserin kokemusten kautta.

Suomennoskokoelma on kansainvälisesti arvostettujen suomalaisten Qumran-tutkijoiden työn tulosta. Teos valaisee radikaalin uskonnollisen yhteisön identiteetin muodostusta ja ideologian kehitystä juutalaisessa kulttuurissa aikana, josta tiedämme lähinnä Uuden testamentin tekstien perusteella.

Kirjoittajat / toimittajat

Mika S. Pajunen

Mika S. Pajunen, tutkijatohtori, TT, Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta, VT:n eksegetiikan tutkija, erityisalueina Qumran ja psalmitutkimus sekä muinaiset käsikirjoitukset.

Raija Sollamo

Raija Sollamo, professori, Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta, Raamatun alkukielten professori (emerita), erityisalueina Septuaginta ja Qumran.

Muut kirjoittajat

Muut suomentajat

Katri Antin
Michael Cox
Riitta Granroth
Tapani Harviainen
Jutta Jokiranta
Ruut Jokiranta
Asko Kantola
Hanna-Riitta Katsarou
Ilari Lahtela
Antti Leinonen
Marketta Liljeström
Osmo Luukkonen
Sarianna Metso
Martti Nissinen
Hanna Nortomaa
Jessi Orpana
Eija Pajunen
Juha Pakkala
Elina Perttilä
Nea Pohja
Magnus Riska
Markus Saukkonen
Christian Seppänen
Laura Sippel
Pentti Tepsa
Hanna Tervanotko
Mikko Tolonen
Riikka Tuori
Elisa Uusimäki
Pirkko Valkama
Hanna Vanonen
Hanne von Weissenberg
Johan Westerlund

 

Saatat myös pitää...

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Gaudeamus
Scroll to Top