Timo R. Stewartille Lauri Jäntin tietokirjapalkinto

Timo R. Stewart sai Lauri Jäntin säätiön palkinnon

Timo R. Stewart sai Lauri Jäntin säätiön palkinnon teoksestaan Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys.

Palkitussa teoksessaan Stewart kuvaa suomalaisen runoilija ja maanmittari Valter Juveliuksen (1865–1922) huimaa seikkailua Raamatussa mainitun kuuluisan liitonarkin löytämiseksi. Juvelius uskoi selvittäneensä Vanhasta testamentista salakirjoituksen, joka paljastaisi Jerusalemin temppelin aarteiden kätköpaikan. Etsintä kuljetti hänet Viipurista aina Jerusalemiin asti.

Lauri Jäntin säätiö edistää suomenkielistä tietokirjallisuutta palkitsemalla ansiokkaita tietokirjojen tekijöitä. Tietokirjapalkinnon palkintoraatina toimi säätiön hallitus, jonka muodostavat professori Tuomas Heikkilä, OTK, KTM Claes von Heiroth (pj.), toimitusjohtaja Jan von Heiroth, päätoimittaja Hanna Nikkanen, kustantaja Aleksi Siltala ja johtaja Teija Tiilikainen. Säätiön asiamiehenä toimii FT Paula Arvas.  Tietokirjapalkinnon suuruus on 20 000 euroa. Sen lisäksi säätiö jakoi kaksi tunnustuspalkintoa.

Palkintoraati perusteli teoksen valintaa:

”Stewartin teos osoittaa mainiosti, kuinka totuus on tarua ihmeellisempi ja kuinka tarkasti tutkitun tiedon voi tuoda lukijalle todellisen lukunautinnon muodossa. Tekijä kaappaa lukijan mukaansa tosielämän seikkailuun, jonka päähenkilönä on Valter Juvelius, suomalainen maanmittari, runoilija, kääntäjä ja tutkija. Hänen Raamatusta tekemänsä tulkinnat innostivat 1900-luvun alussa salaperäiseen kansainväliseen tutkimushankkeeseen, jonka tavoitteena oli löytää Vanhan Testamentin mainitsema liitonarkki. Lopulta kaivaukset päättyivät tuloksettomina ja kansainvälisen mediakohun saattelemina.

Lähes uskomattoman tuntuinen tarina on tosi. Teos pohjautuu poikkeuksellisen laajaan ja monipuoliseen tutkimustyöhön. Stewart kirjoittaa letkeästi ja pilke silmäkulmassa. Hän on kuin kotonaan tulkitessaan Juveliuksen kanssa Vanhan Testamentin hepreaan kätkettyjä salakirjoituksia, kaivajien joukossa puolisalaisilla kaivauksilla Jerusalemissa tai järjestellessään kansainvälisiä rahoituskuvioita englantilaisen aristokratian suosimilla klubeilla. Stewart käsittelee lempeällä ymmärryksellä niin aarteenetsinnän arkisia motiiveja kuin ihmisyyden ikuista halua uskoa johonkin silmälle näkymättömään ja yksittäistä ihmistä suurempaan.”

Teos oli ehdolla myös Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi vuonna 2020.

Gaudeamus onnittelee palkittuja!

Lue lisää ja katso palkittujen haastattelut Lauri Jäntin säätiön sivuilta >>

Tilaa teos >>

Timo R. Stewartin kuva: Meeri Koutaniemi

sydan150

Lue myös nämä

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Vieritä ylös