Vuoden teko 2023 -palkinto Kieli, hyvinvointi ja haavoittuvuus -teokselle

Kieli, hyvinvointi ja haavoittuvuus -kirjan kansikuva.

Kieliasiantuntijat ry:n Vuoden teko 2023 -työelämäpalkinto on myönnetty Jenny Paanasen, Meri Lindemanin, Camilla Lindholmin ja Milla Luodonpää-Mannin toimittamalle teokselle Kieli, hyvinvointi ja haavoittuvuus: Kohti kielellistä saavutettavuutta. Kieliasiantuntijat ry on kieliasiantuntija-ammateissa työskentelevien akavalainen ammattijärjestö.

Vuoden teko -palkinto voidaan jakaa tutkimukselle, teokselle, kollektiiville, kampanjalle, hankkeelle tai tapahtumalle, joka nostaa esiin kieliasiantuntijoiden kannalta merkittäviä teemoja, korostaa kieliasiantuntijoiden merkitystä yhteiskunnassa tai tekee ammattilaisten työtä näkyväksi.

Keväällä 2023 ilmestyneessä Kieli, hyvinvointi ja haavoittuvuus -kirjassa asiantuntijat kotimaisen kielentutkimuksen eri puolilta tarkastelevat kielellisesti haavoittuvia ryhmiä ja pohtivat keinoja, joilla nämä ryhmät voidaan ottaa paremmin huomioon niin jokapäiväisessä elämässä kuin päätöksenteossakin. Teoksessa kartoitettuja näkökulmia ovat muun muassa selkopuhe kehitysvammaisen henkilön tukena, viittomakielten käyttäjien osallisuus ja turvapaikanhakijan oikeuksien toteutuminen tulkatuissa turvapaikkapuhutteluissa.

Konkreettisia ehdotuksia kielellisen osallisuuden edistämiseksi tarjoava kirja käsittelee myös kielenkäytön luomien piilomerkitysten sekä kieleen liittyvien asenteiden roolia esimerkiksi mielenterveydestä puhuttaessa. Toteutumattomiin oikeuksiin ja haitallisiin asenteisiin voidaan puuttua paremmin, kun ne tunnistetaan.

Palkintoperustelut

”Jenny Paanasen, Meri Lindemannin, Camilla Lindholmin ja Milla Luodonpää-Mannin toimittama teos pureutuu ansiokkaasti todella ajankohtaisiin teemoihin saavutettavuudesta, kielellisestä haavoittuvuudesta, kielellisistä oikeuksista, osallisuudesta ja kielenkäytön valtarakenteista. Teoksessa ei myöskään unohdeta kääntämisen ja tulkkauksen näkökulmia.”

Toimittajat

Jenny Paananen, FT, työskentelee tutkijatohtorina Hoitotieteen laitoksella Turun yliopistossa ja on suomen kielen dosentti Helsingin yliopistossa.

Meri Lindeman, FM, on väitöskirjatutkija Turun yliopiston suomen kielen oppiaineessa.

Camilla Lindholm, FT, toimii pohjoismaisten kielten professorina Tampereen yliopistossa.

Milla Luodonpää-Manni, FT, on kielididaktiikan yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa.

Lue lisää kirjasta ja katso kaikki kirjoittajat täältä.

Tilaa kirja verkkokaupasta >>

Lue myös nämä

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Scroll to Top