Kirjat

Jean-Paul Sartre, George Orwell & István Bibó

Antisemitismin kirous

Kolme kriittistä esseetä

Antisemitismin kirous -kansikuva

Kustantajan hinta

37,00 

Jean-Paul Sartre, George Orwell & István Bibó

Antisemitismin kirous

Kolme kriittistä esseetä

Toisen maailmansodan kauhut pakottivat Jean-Paul Sartren, George Orwellin ja István Bibón kunkin tahollaan erittelemään juutalaisten kansanmurhaan kulminoituneen antisemitismin syntyä ja olemusta. Antisemitismin kirous kokoaa yksiin kansiin kolme heti sodan jälkeen kirjoitettua klassikkotekstiä.

Kirjan tiedot

2023
ISBN 9789523452060
Nidottu
288 sivua, kuvitettu
Suomentaneet Anssi Halmesvirta & Tuomas Laine-Frigren, alkuteokset Jean-Paul Sartre, ”Reflections sur la question juive” (1945–1946), George Orwell, ”Antisemitism in Britain” (1945), István Bibó, ”Zsidókérdés Magyarországon 1944 után” (1948)
KL 91, 32.2
Kansi: Jukka Aalto

Toisen maailmansodan kauhut pakottivat Jean-Paul Sartren, George Orwellin ja István Bibón kunkin tahollaan erittelemään juutalaisten kansanmurhaan kulminoituneen antisemitismin syntyä ja olemusta. Miten kaiken kuvittelukyvyn ulottumattomissa oleva oli voinut tapahtua?

Antisemitismin kirous kokoaa yksiin kansiin kolme heti sodan jälkeen kirjoitettua klassikkotekstiä. Sartre lähestyy aihetta piirtämällä kuvan ranskalaisen ”antisemiitin” psykologiasta, ja Orwell kirjoittaa omien havaintojensa pohjalta antisemitismin ilmenemismuodoista Englannissa. Bibó puolestaan kuvaa Unkarin holokaustiin johtaneita historiallisia prosesseja ja pureutuu sikäläisen antisemitismin ytimeen. Hän pohtii samalla armottomia kysymyksiä vastuusta ja syyllisyydestä vuoden 1944 saksalaismiehityksen jälkeen.

Juutalaisvastaisuuteen sisältyviä myyttejä ja stereotypioita purkava teos auttaa ymmärtämään myös nykyistä antisemitismiä sekä ylipäätään etnisten ja kulttuuristen ennakkoluulojen rakentumista. Kuten suomentajien taustoittavat osuudet kertovat, nämä ilmiöt eivät ole valitettavasti kadonneet mihinkään vaan pikemminkin saaneet uusia muotoja.

Kirjoittajat / toimittajat

István Bibó

István Bibó (1911–1979), unkarilainen juristi, poliitikko ja yhteiskuntafilosofi.

Anssi Halmesvirta

Anssi Halmesvirta, D. Phil. (Sussex), on aatehistorian dosentti (Jyväskylän yliopisto) ja Unkarin Tiedeakatemian (MTA) kunniajäsen.

Tuomas Laine-Frigren

Tuomas Laine-Frigren, FT, on yleisen historian tutkijatohtori Tampereen yliopistossa, jossa hän tutkii lapsuuden ja siirtolaisuuden kokemushistoriaa. Kuva: Pirita Frigren.

George Orwell

George Orwell (1903–1950), brittiläinen kirjailija ja journalisti.

Jean-Paul Sartre

Jean-Paul Sartre (1905–1980), ranskalainen kirjailija ja filosofi.

Saatat myös pitää...

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Scroll to Top