Kirjat

Anu Hopia & Pekka Lehtonen

Kuplivaa kemiaa

Kiehtovat juomat kotikaljasta kombuchaan

Kuplivaa_kemiaa

Kustantajan hinta

32,00 

Anu Hopia & Pekka Lehtonen

Kuplivaa kemiaa

Kiehtovat juomat kotikaljasta kombuchaan

Paahteisen pähkinäistä kahvia, makunystyröitä kipristävää limsaa, makeanhimoa hellivää marjamehua. Miten molekyyleistä syntyy parahultainen seos, jossa ovat tasapainossa makua, väriä, tuoksua, kihelmöintiä tai muuta mukavaa tuntemusta tuottavat ainekset?

Kirjan tiedot

2021
ISBN 9789523451049
Sidottu
258 sivua, värikuvitettu
KL 68.27, 54.8

Paahteisen pähkinäistä kahvia, makunystyröitä kipristävää limsaa, makeanhimoa hellivää marjamehua – elämämme perustana toimiva vesi muuntuu moneksi, kun siihen uutetaan toisia aineita tai kun sitä sekoitetaan sopivassa suhteessa vaikkapa etanoliin. Maistuvia juomia syntyy myös, jos antaa hiivojen ja bakteerien temmeltää lasissa. Ilman näitä apureita emme voisi nauttia esimerkiksi kuohuviinistä tai kaakaosta.

Kuplivaa kemiaa paljastaa, miten molekyyleistä syntyy parahultainen seos, jossa ovat tasapainossa makua, väriä, tuoksua, kihelmöintiä tai muuta mukavaa tuntemusta tuottavat ainekset. Teoksessa käydään läpi tuttuja juomia ja niiden kenties vähemmän tunnettuja piirteitä sekä historiaa.

Juomien valmistukseen liittyviä kemiallisia ja fysikaalisia prosesseja ei ole aiemmin kuvattu näin kutsuvasti. Miksi olut ei maistu oluelta ilman humalaa? Mistä vihreän teen heinäinen maku johtuu? Mitä rypäleiden solukoista vapautettu neste käy läpi matkallaan viiniksi?

Kirjoittajat / toimittajat

Anu Hopia

Anu Hopia, ETT, toimii elintarvikekehityksen professorina Turun yliopistossa. Anua kiinnostaa ruoan ja juoman elämyksellisyys molekyylitasoa myöten. Kuva Andi Balough

Pekka Lehtonen

Pekka Lehtonen, FT, on analyyttisen kemian dosentti Helsingin yliopistossa. Hän toimi pitkään Alkon laboratorionjohtajana. Hän on myös innokas lintuharrastaja keskittyen erityisesti kuikan käyttäytymiseen, äänten tutkimukseen ja kuikkien pitkäaikaiseen jokavuotiseen seurantaan samalla järvialueella.  

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Gaudeamus
Scroll to Top