Kirjat

Heta Hurskainen & Teuvo Laitila

Ukraina on meidän!

Kirkot ja politiikka Ukrainan ja Venäjän suhteissa

Ukraina on meidän! -kansikuva

Kustantajan hinta

36,00 

Heta Hurskainen & Teuvo Laitila

Ukraina on meidän!

Kirkot ja politiikka Ukrainan ja Venäjän suhteissa

Ukraina on meidän! tarkastelee uskontoa ja politiikkaa Ukrainan ja Venäjän suhteissa. Se selvittää, miten kirkkopoliittiset kiistat venäläisten ja ukrainalaisten välillä ovat syntyneet ja miten Neuvostoliiton ja toisen maailmansodan aika vahvistivat käsityksiä ukrainalaisista ja venäläisistä yhtäältä samana ja toisaalta kahtena erillisenä kansana.

Kirjan tiedot

2023
ISBN 9789523452053
Nidottu
416 sivua
KL 32, 28, 97
Kansi: Jussi Jääskeläinen

Miksi Ukraina perusti oman ortodoksisen kirkon, ja miksi Venäjän ortodoksinen kirkko vastustaa sitä niin kiivaasti? Miten ortodoksisuutta on käytetty yhteisen venäläisen tai erillisen ukrainalaisen kansallistunteen luomiseen?

Ukraina on meidän! tarkastelee uskontoa ja politiikkaa Ukrainan ja Venäjän suhteissa. Se selvittää, miten kirkkopoliittiset kiistat venäläisten ja ukrainalaisten välillä ovat syntyneet ja miten Neuvostoliiton ja toisen maailmansodan aika vahvistivat käsityksiä ukrainalaisista ja venäläisistä yhtäältä samana ja toisaalta kahtena erillisenä kansana. Erityisesti kirja käsittelee neuvostoajan jälkeisiä kiistoja, jotka ravitsevat nykyistä venäläistä ja ukrainalaista nationalismia sekä muokkaavat kirkollista ja yhteiskunnallista todellisuutta.

Kirja nostaa esille Venäjän ortodoksisen kirkon varjoon usein unohdetun ukrainalaisen itäisen kristillisyyden ja kysyy, kenelle Ukraina kuuluu. Epävarmassa globaalissa tilanteessa on olennaista ymmärtää, miten Ukrainan ja Venäjän kirkollis-poliittiset kiistat ja niiden tulkinnat voivat vaikuttaa koko maailmaan.

Kirjoittajat / toimittajat

Heta Hurskainen

Heta Hurskainen toimii systemaattisen teologian yliopistotutkijana Itä-Suomen yliopistossa. Kuva: Varpu Heiskanen/ Itä-Suomen yliopisto

Teuvo Laitila

Teuvo Laitila on dosentti sekä uskontotieteen ja ortodoksisen kirkkohistorian tutkija Itä-Suomen yliopistossa.

Saatat myös pitää...

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Scroll to Top