Leikitäänkö? on Vuoden tiedekirja 2022

Tuomo Tamminen ja Antti Malinen. Kuva: Mika Leinonen

Antti Malisen ja Tuomo Tammisen Leikitäänkö? Lasten kaverisuhteet 1900-luvun Suomessa on valittu Vuoden tiedekirjaksi 2022. Arvostetun tunnustuksen saanut teos tarkastelee ensimmäistä kertaa lasten ja nuorten kaverisuhteita ja niiden muutoksia Suomessa pitkällä aikavälillä.

Leikitäänkö? avaa haastattelujen ja laajan muistelu- ja tutkimusaineiston pohjalta koskettavasti, millaista oli suomalaislasten elämä 1900-luvun aikana. Vuosisata mielletään Suomessa sotien ja kriisien mutta myös teollistumisen, kaupungistumisen ja parantuvan hyvinvoinnin vuosisatana. Lapset elivät tätä maailmaa todeksi kotona ja koulussa, pihoilla ja lähimetsissä, kaveriporukoissa ja yksin.

Vuosittain jaettavan Vuoden tiedekirja -palkinnon suuruus on 25 000 euroa ja sen rahoittaa ja jakaa Suomen tiedekustantajien liitto. Ensimmäisen kerran vuonna 1989 jaettu palkinto on yksi merkittävimmistä suomalaisista kirjallisuuspalkinnoista. Suomen tiedekustantajien liitto rahoittaa palkinnon tekijänoikeusjärjestö Kopioston keräämillä tiedejulkaisujen käyttökorvauksilla.

Palkintoraatiin kuuluivat professori Teppo Hujala, dosentti Jukka Jouhki ja professori Terhi-Anna Wilska. Raadin sihteerinä toimi Suomen tiedekustantajien liiton pääsihteeri, professori Pauliina Raento.

Raadin palkintoperustelut

Leikitäänkö? Lasten kaverisuhteet 1900-luvun Suomessa on mittava ja monipuoliseen lähdeaineistoon pohjautuva esitys lapsuuden ja suomalaisen yhteiskunnan sadan vuoden mittaisesta kehityskaaresta. Kirja tarjoaa samastumispintaa laajalle lukijakunnalle. Olemme kaikki olleet joskus leikkiviä lapsia kavereinemme, iloinemme ja suruinemme.

Erityisen tuoretta teoksessa on suomalaisen yhteiskunnan kehityksen kuvaus lasten ja nuorten näkökulmasta. Viime vuosisadan suomalaisen yhteiskunnan kehitystä on käsitelty monissa aiemmissa teoksissa, mutta lasten ja nuorten näkökulma on jäänyt vähemmälle. Kuitenkin kaupungistuminen, sodat ja pula-ajat, koulutuksen kehitys ja lopulta talouskasvu ja hyvinvointivaltio ovat voimakkaasti muokanneet lapsia ja lapsuutta.

Lapsena olemisen arkea, ongelmia ja iloja käsitellään teoksessa terävän analyyttisesti mutta samalla empaattisesti. Teoksessa käsitellään välillä ikäviäkin asioita, mutta lapsia ei kuitenkaan kuvata ongelmalähtöisesti. Teoksessa ei myöskään tukeuduta liialliseen draamaan. Perustellun optimistinen sävy on kantava rivien välistä näkyvä teema, eikä suotta. Lasten elämä parani ja monipuolistui 1900-luvun aikana huimasti. Tämä tuodaan kirjassa esille havainnollisesti.

Kirja on pitkä, mutta lukija viihtyy sen parissa. Kirjoittajat ovat esitelleet aineistonsa monipuolisesti ja rytmittäneet sen rakenteet taitavasti. Hienossa kuvituksessa on liikettä ja toimintaa. Tutkimusmetodia on kuvattu ilahduttavan avoimesti, ja lähteet on esitelty selkeästi. Lisätietoa kirjassa tarjotaan jopa QR-koodien muodossa. Varttuneemmille lukijoille teoksesta löytyy omasta lapsuudesta muistuttavia nostalgisia kuvauksia ja kuvitusta. Raadin mielestä kirjaa voi pitää kulttuuritekona.

Dosentti ja yliopistotutkija Antti Malinen on erikoistunut lapsuuden, lastensuojelun ja perhe-elämän historiaan. Hän työskentelee Kokemuksen historian huippuyksikössä (HEX) ja ylläpitää lapsuuden historiaan ja  erikoistunutta verkkosivustoa, Instagram-tiliä ja Twitter-tiliä. Tuomo Tamminen on hämeenlinnalainen vapaa tiedetoimittaja ja tietokirjailija sekä Talous & Yhteiskunta -lehden tuottaja.

Leikitäänkö? on aiemmin ollut ehdolla Kanava-tietokirjapalkinnon saajaksi.

Gaudeamuksen muut ehdokkaat Vuoden tiedekirja 2022 -kilpailun finaalissa olivat Maria Lähteenmäen Punapakolaiset sekä Esko Yli-Hemmingin, Sakari Melanderin ja Kimmo Nuotion toimittama Rikoksen ja rangaistuksen filosofia.

Tilaa Leikitäänkö? verkkokaupasta >>

Lue myös nämä

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Scroll to Top