Tampereen yliopiston sosiologian dosentti Riie Heikkilän teos Miksi lakkasimme lukemasta? Sosiologinen tulkinta lukemisen muutoksesta on saanut Vuoden tiedekirja -ehdokkuuden. Suomen tiedekustantajien liiton jakama palkinto nostaa esille ansiokasta kotimaista kirjallisuutta, joka perustuu tieteelliseen tutkimukseen. 25 000 euron arvoinen tunnustus on yksi merkittävimmistä kirjallisuuspalkinnoista Suomessa.
Viime syksynä julkaistussa teoksessa Heikkilä tarkastelee yhteiskunnallisia ja rakenteellisia syitä lukemisen muutosten taustalla Suomessa. Kirjassa käydään läpi lukemisen trendejä 1980-luvulta nykypäivään ja haastatellaan lukemisesta ihmisiä, joiden tausta ennustaa vähäistä kulttuuriosallistumista. Osa heistä suhtautuu lukemiseen hyvinkin myönteisesti, mutta osassa kirjat herättävät voimakkaan negatiivisia tunteita. Kielteisessä suhtautumisessa lukemiseen näyttää olevan kyse myös ulkopuolisuuden kokemuksesta ”korkeakulttuuria” kohtaan.
”Kaikkiaan haastatteluissa näkyi se, että lukeminen on edelleen vahva, symbolisesti latautunut elämänalue, kun sillä tarkoitetaan nimenomaan lukemista kulttuurisena käytäntönä eikä esimerkiksi teknisen monilukutaidon kaltaisena ilmiönä. Siihen kiinnittyy niin vahvan ja lähes hurmoksellisen arvostavia, käytännönläheisiä kuin halveksuviakin äänenpainoja”, Heikkilä sanoo.
Lukemisen väheneminen 1980-luvulta nykypäivään tultaessa eriytyy voimakkaasti ja kerrostuu sosiaalisesti. Teoksessaan Heikkilä osoittaa, että lukeminen on osa hierarkkisesti järjestyviä kulttuurisia elämäntyylejä ja siksi statuslaji: jos yhteiskunnallinen eriarvoisuus kasvaa, myös lukeminen eriytyy.
Palkintoehdokkaat ja voittajan valitsee kolmijäseninen raati, johon kuuluvat professori Jussi Laine (Itä-Suomen yliopisto), dosentti Maria Mäkelä (Tampereen yliopisto) ja dosentti Jan Weckström (Helsingin yliopisto). Raadin sihteerinä toimii pääsihteeri Pauliina Raento Suomen tiedekustantajien liitosta. Voittaja julkistetaan 19.3.
Ehdokkuusperustelut
”Riie Heikkilän teos Miksi lakkasimme lukemasta? esittelee kunnianhimoisen tutkimushankkeen tuloksia ja haastaa holhoavan, usein luokkasokean lukuhuolipuheen. Heikkilä kartoittaa suomalaisten lukuharrastusta ja yhdistää tilastotiedon haastatteluaineiston analyysiin. Samoin yhdistyvät lukemisen trendien systemaattinen kuvaus ja kriittinen katse. Teos todistaa vastaansanomattomasti, että suomalaisten lukuinnokkuus polarisoituu eriarvoisuuden kasvaessa – eikä vain siksi, että jotkut ymmärtävät lukemisen arvon paremmin kuin toiset.”
Suomen tiedekustantajien liitto rahoittaa palkinnon tekijänoikeusjärjestö Kopioston keräämillä tiedejulkaisujen käyttökorvauksilla.