Kirjat

Riie Heikkilä

Miksi lakkasimme lukemasta?

Sosiologinen tulkinta lukemisen muutoksesta

Miksi lakkasimme lukemasta?

Kustantajan hinta

32,00 

Riie Heikkilä

Miksi lakkasimme lukemasta?

Sosiologinen tulkinta lukemisen muutoksesta

Miksi lakkasimme lukemasta? tarkastelee yhteiskunnallisia ja rakenteellisia syitä lukemisen muutosten taustalla Suomessa. Teos osoittaa, että lukeminen on osa hierarkkisesti järjestyviä kulttuurisia elämäntyylejä ja siksi statuslaji.

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika 10/2024

ISBN 9789523452732
Nidottu
Noin 230 sivua
KL 30.1, 8
Kansi: Perttu Lämsä

Lukutaito rapistuu. Pojat eivät lue. Älypuhelimet uhkaavat lukuharrastusta.

Julkista keskustelua lukemisesta läpäisee huolipuhe. Se suuntautuu vahvasti ylhäältä alaspäin ja sivuuttaa vähän lukevien omat kokemukset. Osa heistä suhtautuu lukemiseen hyvinkin myönteisesti, mutta osassa kirjat herättävät voimakkaan negatiivisia tunteita.

Miksi lakkasimme lukemasta? tarkastelee yhteiskunnallisia ja rakenteellisia syitä lukemisen muutosten taustalla Suomessa. Teos osoittaa, että lukeminen on osa hierarkkisesti järjestyviä kulttuurisia elämäntyylejä ja siksi statuslaji: jos yhteiskunnallinen eriarvoisuus kasvaa, myös lukeminen eriytyy. Lukemisen digitalisoituminen ei ole pysäyttänyt lukuharrastuksen polarisoitumista ja keskittymistä koulutuksen ja sukupuolen perusteella.

Laajan haastatteluaineiston lisäksi teoksessa hyödynnetään suomalaisia pitkittäisaineistoja lukemisen trendeistä 1980-luvulta nykypäivään.

Kirjoittajat / toimittajat

Riie Heikkilä

Riie Heikkilä, VTT, on sosiologian dosentti Tampereen yliopistossa. Hän on kulttuurisosiologi, jonka tutkimukset ovat käsitelleet kulttuurisia hierarkioita, kulttuuripääomaa ja kulttuuriosallistumista.

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Scroll to Top