Jukka Laajarinne palkittiin ansiokkaista lasten- ja nuortenkirjoista

Jukka Laajarinne

Jukka Laajarinteelle on myönnetty Suomen tietokirjailija ry:n vuoden 2022 Tietopöllö-palkinto. Tunnustus osoitetaan tietokirjailijalle tai tietokirjailijaryhmälle, joka on julkaissut ansiokkaasti lapsille ja nuorille tarkoitettuja tietoteoksia.

Gaudeamuksen julkaisemissa kirjoissa matemaattisten aineiden ja filosofian opettajana aiemmin työskennellyt Laajarinne tutustuttaa lukijat jännittävien seikkailujen kautta tiedon ja tieteen eri aihealueisiin, tieteelliseen ajatteluun sekä ajankohtaisiin teemoihin. Mahdottoman suuri puu pohtii äärettömyyttä, Kadonneen madon jäljillä luonnon monimuotoisuutta ja tuorein kirja Mansikkamysteeri muun muassa tiedon luotettavuutta. Teokset on suunnattu erityisesti 6-9-vuotiaille.

Kaikki kolme teosta on kuvittanut Mari Luoma ja ne on suunniteltu yhteistyössä Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen asiantuntijoiden kanssa. Laajarinteen ja Luoman neljäs teos, energiaa käsittelevä Hämmästyttävä härveli, julkaistaan tulevana keväänä.

8000 euron arvoista Tietopöllö-palkintoa on jaettu vuodesta 1999, ja se rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla. Tämän vuoden palkintolautakuntaan kuuluvat Hannele Cantell (pj.), Seppo Hentilä, Agneta Rahikainen, Kati Solastie ja Kari Vaijärvi.

Palkintoperustelut

”Espoolainen Jukka Laajarinne on monipuolinen kirjailija, jonka tuotantoon kuuluvat niin lasten ja aikuisten tietokirjat kuin romaanit ja novellit. Tausta matemaattisten aineiden ja filosofian opettajana näkyy vahvasti lasten ja nuorten tietokirjoissa.

Matematiikan maailmaan hän vie mm. teoksillaan Madonluvut (WSOY, 2003, kuvittanut Martti Ruokonen) ja Minä en laske kymmeneen (WSOY, 2006, kuvittanut Sami Saramäki). Laajarinteen kirjoissa arkisissa asioissa on lumoa ja ihmeen tuntua. Mummon koneen (WSOY, 2005, kuvittanut Martti Ruokonen) rämäpäisestä fantasiasta edetään esimerkiksi luonnon muuttumiseen Multakutrissa ja suon salaisuudessa (WSOY, 2017, kuvittanut Elina Warsta). Laajarinne on kirjoittanut myös esimerkiksi lapsen oikeuksista.

Mahdottoman suuri puu (Gaudeamus, 2020, kuvittanut Mari Luoma) aloittaa luonnon ihmeellisyyttä käsittelevän sarjan. Seuraavassa osassa Kadonneen madon jäljillä (Gaudeamus, 2021, kuvittanut Mari Luoma) tutkitaan luonnon monimuotoisuutta. Mukana on tehtäviä ja tietoiskuja, joita Mari Luoman humoristisen vauhdikas kuvitus kautta sarjan tukee. Sarjan kolmas osa, Mansikkamysteeri (Gaudeamus, 2022, kuvittanut Mari Luoma), käsittelee tieteellistä tutkimusta ja tiedon luotettavuutta. Sarja saa neljännen osan vuonna 2023. Tärkeä kirjasarja on ideoitu yhdessä Helsingin yliopiston Tiedekasvatuskeskuksen asiantuntijoiden kanssa.

Jukka Laajarinteen kirjoja voi lukea pelkästään nauttien hyvästä tarinasta, mutta ne myös kehittävät kriittistä ajattelua ja herättävät kiinnostusta tieteeseen. Laajarinteen luontokirjat houkuttavatkin kysymään suuria kysymyksiä ja tutkimaan luontoa avoimin mielin. Kun esitystapa on humoristinen ja innostava, tuloksena on koko perheen yhteisiä keskustelevia lukuelämyksiä. Laajarinteen teoksista iloitsevat sekä lapset, nuoret että aikuiset.”

Lämpimät onnittelut!

Tutustu ja tilaa lastenkirjoja verkkokaupasta >>

 

sydan150

Lue myös nämä

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Vieritä ylös