Kahdeksan kuplan Suomi ja Luvatun maan lumo Finlandia-ehdokkaiksi

Anu Kantolan ja Timo R. Stewartin kuvat sekä heidän kirjojensa kansikuvat

Viestinnän professori Anu Kantolan ja työryhmän Kahdeksan kuplan Suomi: Yhteiskunnan muutosten syvät tarinat sekä tutkija ja tietokirjailija Timo R. Stewartin Luvatun maan lumo: Israelin kristityt ystävät Suomessa ovat ehdolla tämän vuoden tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajiksi. Finlandia on Suomen arvostetuin kirjallisuuspalkinto, joka juhlistaa lukemista ja nostaa esiin laadukasta suomalaista uutuuskirjallisuutta.

Keväällä julkaistu Kahdeksan kuplan Suomi selvittää, onko maamme jakautumassa niin, etteivät täällä elävät enää kykene ymmärtämään toisiaan. Teos kuvaa talouden murrosten silmässä elävien ihmisten kokemuksia itsestään ja yhteiskunnasta.

”Kokemus elämän kiristymisestä onkin yksi 2000-luvun suomalaisia yhdistävä syvä tarina: hyvätuloisilla on suorituspaineita, keskituloisia piinaa putoamisen pelko, ja pienituloiset sinnittelevät enemmän tai vähemmän onnistuneesti”, Kantola kertoo. Kirjan työryhmään kuuluvat Sanna Aaltonen, Lotta Haikkola, Lotta Junnilainen, Eeva Luhtakallio, Pauliina Patana, Joonas Timonen ja Pekka Tuominen.

Timo R. Stewart taas käy tämän syksyn Luvatun maan lumo -uuuusteoksessaan läpi, miksi monet suomalaiset kristityt ovat olleet niin kiinnostuneita heille vieraasta kansallisesta liikkeestä, sionismista, ja asettuneet puolustamaan Israelia. Suomalaiset ja Israelin juutalaiset on nähty Jumalalle uskollisina kansoina, joiden karu kotimaa on saatu kovalla työllä kukkimaan itäisten, jumalattomien vihollisten alituisesta uhasta huolimatta.

”Israelin tarinaa on kerrottu Suomessa pitkään, ja siitä on tullut huomattavasti tutumpi kuin palestiinalaisten näkökulmista. Kristityt ovat olleet tässä kehityskulussa avainroolissa. Monille heistä Israelin tukeminen on itsestäänselvyys, sillä Israel on nähty osana Jumalan suunnitelmaa ja siksi todisteena Raamatun luotettavuudesta”, Stewart sanoo.

Hänen edellinen teoksensa Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys (Gaudeamus) oli myös tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana vuonna 2020 ja voitti lisäksi Lauri Jäntin tietokirjapalkinnon.

Myös Anu Kantola on ollut aiemmin Finlandia-ehdokkaana ja lisäksi voittanut vuonna 2000 Tieto-Finlandian teoksella Maailman tila ja Suomi (Gaudeamus).

30 000 euron arvoisesta Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajasta päättää tänä vuonna ylilääkäri Hanna Nohynek. Valintalautakunnan puheenjohtajana toimii viestintäyrittäjä Suna Vuori ja jäseninä toimittaja Petter Lindberg sekä viestintäalan yrittäjä Riitta Pollari. Voittaja julkistetaan 30.11.2022.

Tietokirjallisuuden Finlandia-lautakunnan ehdokasperustelut

Luvatun maan lumo
Erinomaisesti kirjoitettu tutkimus luotaa monille tuntematonta ilmiötä, kristillistä sionismia. Läpivalaistessaan Suomessa jo pitkään vaikuttanutta, ristiriitojakin herättänyttä Israel-ystävyyttä teos auttaa ymmärtämään myös uskonnon ja politiikan monimutkaisia suhteita sekä Lähi-idän sammumatonta konfliktia.

Kahdeksan kuplan Suomi
Myötäelävä poikkileikkaus Suomesta tekee konkreettisella ja helposti lähestyttävällä tavalla näkyväksi erilaisten ihmisryhmien elämää murrosajassa. Hyödyntää hienosti haastatteluaineistoa, jossa ihmisten odotukset sekä käsitykset itsestään, toisistaan ja yhteiskunnasta vaikuttavat osin eri todellisuuksilta. Yhteistä on kokemus suuresta ruuvista, joka puristaa kaikkia.

Lue myös nämä

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Gaudeamus
Scroll to Top