Kirjat

Eerik Lagerspetz

Itsemäärääminen ja valta

Kirjoituksia poliittisesta filosofiasta

Itsemäärääminen ja valta -kansi

Kustantajan hinta

38,00 

Eerik Lagerspetz

Itsemäärääminen ja valta

Kirjoituksia poliittisesta filosofiasta

Itsemäärääminen edellyttää sekä vapautta päättää omista asioista että valtaa toteuttaa omia päätöksiä. Mutta miten tulisi toimia, kun yksilön ja yhteisön tavoitteet ovat keskenään ristiriidassa? Itsemäärääminen ja valta syventyy länsimaisen poliittisen filosofian peruskäsitteisiin ja suurimpiin ongelmiin.

Kirjan tiedot

2024
ISBN 9789523452572
Nidottu
431 sivua
KL 11, 30
Kansi: Jussi Jääskeläinen

Länsimaista poliittista ajattelua ja poliittista liikehdintää on määrittänyt valistusajattelusta periytyvä itsemääräämisen eli autonomian ihanne, joka toimi sytykkeenä niin Ranskan kuin Yhdysvaltojenkin vallankumouksille. Tähän ihanteeseen vedoten puolustetaan edelleen esimerkiksi yksilön oikeuksia ja demokraattisia vaatimuksia.

Itsemäärääminen edellyttää sekä vapautta päättää omista asioista että valtaa toteuttaa omia päätöksiä. Mutta miten tulisi toimia, kun yksilön ja yhteisön tavoitteet ovat keskenään ristiriidassa?

Itsemäärääminen ja valta syventyy länsimaisen poliittisen filosofian peruskäsitteisiin ja suurimpiin ongelmiin. Se keskustelee klassikoiden kanssa ja etsii näkökulmia ja vastauksia oman aikamme avainkysymyksiin: Onko suora kansanvalta demokraattisempaa kuin edustuksellinen päätöksenteko? Miksi lakia pitäisi totella? Minkä verran oikeuksia voidaan rajoittaa kriisitilanteissa? Miten tulevat sukupolvet otetaan huomioon päätöksissä?

Kirjoittajat / toimittajat

Eerik Lagerspetz

Eerik Lagerspetz, VTT, on käytännöllisen filosofian emeritusprofessori Turun yliopistossa. Hänen tutkimusteemoihinsa kuuluvat poliittinen filosofia ja oikeusfilosofia sekä näiden opinalojen historia. Viime aikoina hän on kirjoittanut erityisesti demokratiaan liittyvistä filosofisista kysymyksistä.

Saatat myös pitää...

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Scroll to Top