Kirjat

Ida Henritius, Olli Löytty & Anne Mäntynen (toim.)

Tietokirjallisuuden lajit ja rajat

Tietokirjallisuuden lajit ja rajat

Kustantajan hinta

36,00 

Ida Henritius, Olli Löytty & Anne Mäntynen (toim.)

Tietokirjallisuuden lajit ja rajat

Tietokirjallisuuden lajit ja rajat piirtää tutkimukseen perustuvan kuvan tietokirjallisuuden monipuolisesta kentästä. Se lähestyy aihetta kirjallisuuden- ja kielentutkimuksen sekä tiedon tuotannon ja esittämisen näkökulmista.

Kirjan tiedot

2023
ISBN 9789523452299
Sidottu
295 sivua
KL 86
Kansi: Emmi Kyytsönen

Tietokirjallisuudesta puhutaan usein yhtenäisenä kokonaisuutena, vaikka se sisältää lukuisia eri lajeja elämäkerroista kädentaito-oppaisiin ja matkakertomuksista tutkimuskirjallisuuteen. Toisaalta lajit eivät ole tarkkarajaisia, ja moni teos myös sijoittuu tieto- ja kaunokirjallisuuden välimaastoon.

Tietokirjallisuuden lajit ja rajat piirtää tutkimukseen perustuvan kuvan tietokirjallisuuden monipuolisesta kentästä. Se lähestyy aihetta kirjallisuuden- ja kielentutkimuksen sekä tiedon tuotannon ja esittämisen näkökulmista. Miten kokemus- ja tutkimustieto asemoituvat eri kirjallisuudenlajeissa? Miten lajien rajoista neuvotellaan, ja millaista kitkaa tällöin syntyy? Esimerkiksi yleistajuisen ja tieteellisen kirjallisuuden eroista on viime aikoina käyty julkista keskustelua, jossa on pohdittu muun muassa lähteiden merkitsemisen tarvetta.

Teos paikkaa aukon tietokirjallisuuden tutkimuksen perusoppikirjana. Siitä on hyötyä myös opettajille, kirjailijoille ja kirja-alan toimijoille sekä kaikille, jotka haluavat ymmärtää paremmin tietokirjallisuuden moninaisuutta ja merkitystä.

Teos julkaistaan yhteistyössä Suomen tietokirjailijat ry:n kanssa, ja se on Suomen tietokirjailijat ry:n 40-vuotisjuhlajulkaisu.

Kirjoittajat / toimittajat

Ida Henritius

Ida Henritius, FM, on väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa.

Olli Löytty

Olli Löytty, FT, on kotimaisen kirjallisuuden dosentti Turun yliopistossa ja kirjallisuuden ja tietokirjoittamisen dosentti Jyväskylän yliopistossa. Hän toimii kirjallisuuden ja luovan kirjoittamisen apulaisprofessorina Turun yliopistossa vuodesta 2024 alkaen.

Anne Mäntynen

Anne Mäntynen, FT, dosentti, työskentelee tietokirjallisuuden ja tietokirjoittamisen professorina Helsingin yliopistossa. Kuva: Sasa Tkalcan

Muut kirjoittajat

Jari Aro, YTT, on sosiologi.

Pertti Haapala on Suomen historian emeritusprofessori Tampereen yliopistossa. Hän on erikoistunut sosiaalihistoriaan, tutkimuksen metodologiaan ja historiografiaan. Haapala oli Suomen Akatemian Yhteiskunnan historian ja Kokemuksen historian huippuyksiköiden johtaja vuosina 2012–2021.

Päivi Heikkilä-Halttunen, FT, dosentti (Tampereen yliopisto), on vapaa lastenkirjallisuuden asiantuntija, tietokirjailija, kriitikko ja tutkija.

Pirjo Hiidenmaa on tietokirjallisuuden ja -kirjoittamisen professori Helsingin yliopistossa. Hän on tutkinut oppikirjoja, tietotekstin esitystapoja sekä suomalaisten lukuharrastusta. Hiidenmaa oli Suomen tietokirjailijoiden puheenjohtaja vuosina 2003–2011 ja European Writers’ Councilin puheenjohtaja vuosina 2009–2015.

Päivi Kosonen, FT, dosentti (Helsingin yliopisto), on kirjallisuudentutkija ja -opettaja (Turun yliopisto & SELMA-tutkimuskeskus), kirjallisuusterapeutti ja kirjallisuusterapiakouluttaja (Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry). Hänen tutkimuksensa ja toimintansa keskiössä ovat ihmisten elämäntarinat, omaelämäkerrallinen kirjallisuus ja kirjoittaminen sekä hoitava lukeminen.

Anu Lahtinen on Suomen ja Pohjoismaiden historian professori Helsingin yliopistossa. Hän on Historiallisen Aikakauskirjan päätoimittaja, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan jäsen sekä Suomen tiedekustantajien liiton hallituksen jäsen.

Maria Lassila-Merisalo, FT, dosentti (Helsingin yliopisto, Jyväskylän yliopisto), on kirjoittaja, tutkija ja kouluttaja. Hän työskentelee Hämeen ammattikorkeakoulussa sekä toimii Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnassa, Suomen tietokirjailijoiden aluevastaavana ja Sanaston kirjallisuuskummina.

Mikko Lehtonen on Tampereen yliopiston mediakulttuurin emeritusprofessori. Häntä kiinnostavat erityisesti kulttuurin ja vallan suhteet, mukaan lukien kulttuurinen määrittelyvalta.

Kirsti Lempiäinen toimii aikuiskasvatuksen sosiologian professorina Lapin yliopistossa. Hänen kiinnostuksen kohteitaan ovat sukupuoli ja tieto, korkeakoulututkimus sekä feministinen pedagogiikka.

Ilona Lindh, FT, on tutkinut kielen ja kerronnan keinoja matkakirjallisuudessa sekä lukemisen tapoja ja muutoksia. Tällä hetkellä hän työskentelee tutkimuskoordinaattorina Helsingin yliopistossa.

Ida Lowndes, FM, on väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa. Hän tarkastelee väitöskirjassaan 2020-luvun esseistiikkaa.

Oskari Rantala, FM, tekee Jyväskylän yliopistossa väitöskirjaa sarjakuvan mediaalisuutta hyödyntävistä kerrontakeinoista ja metasarjakuvallisuudesta käsikirjoittaja Alan Mooren tuotannossa sekä opettaa sarjakuvantutkimukseen liittyviä kursseja.

Saatat myös pitää...

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Gaudeamus
Scroll to Top