Kolme ehdokasta Vuoden tiedekirjaksi

Ehdokaskirjojen kannet

Vuoden tiedekirja 2023 -finalistien joukkoon on valittu kolme Gaudeamuksen kustantamaa teosta. Suomen tiedekustantajien liiton jakaman 25 000 euron arvoisen tunnustuspalkinnon ehdokkaina ovat uskontoa ja politiikkaa Ukrainan ja Venäjän suhteissa tarkasteleva Heta Hurskaisen ja Teuvo Laitilan Ukraina on meidän!, suomalaisia eliittejä kuvaileva Ilkka Ruostetsaaren Huippujohtajat kriisien Suomessa sekä pelaamiseen ja pelikulttuuriin sotienvälisessä Suomessa perehtyvä Jaakko Suomisen Pajatsosta pöytätennikseen.

Finalistit ja voittajan valitsevaan raatiin kuuluvat dosentti Tuomas Kilpeläinen Helsingistä, professori Taina Kinnunen Oulusta ja tenure track -professori Helena Leino Tampereelta. Raadin sihteerinä toimii Suomen tiedekustantajien liiton pääsihteeri Pauliina Raento. Vuodesta 1989 lähtien jaetun palkinnon tämänkertainen voittaja julkistetaan Helsingissä 20.3.2024.

Raadin palkintoperustelut:

Ukraina on meidän!

Heta Hurskaisen ja Teuvo Laitilan teos Ukraina on meidän! avaa erinomaisella tavalla sitä, miten ortodoksinen uskonto on vaikuttanut ukrainalaisten ja venäläisten välisiin suhteisiin ja kansallistunteeseen. Lukijalle hahmotetaan kirkkopolitiikan tärkeä rooli konfliktissa, jossa niin valtiot kuin kirkot koettavat vahvistaa asemaansa ja määritellä rajoja. Teos on perusteellinen ja ajankohtainen analyysi, jonka hyvin laaditut kartat auttavat lukijaa seuraamaan historian aikakausia ja kiistoja.

Huippujohtajat kriisien Suomessa

Ilkka Ruostetsaaren Huippujohtajat kriisien Suomessa on ansiokas laajaan, ainutlaatuiseen haastattelututkimukseen perustuva teos, jossa vedetään yhteen 30 vuoden aikana kerättyä tutkimusaineistoa suomalaisesta eliitistä. Eri alojen huippujohtajien analysoiminen tarjoaa poikkeuksellisen mielenkiintoisen näkymän suomalaisen yhteiskunnan huipulle. Sujuvasti kirjoitettu teksti onnistuu erinomaisesti henkilökohtaisen tason ja yhteiskunnallisen laajakulman yhdistämisessä.

Pajatsosta pöytätennikseen

Jaakko Suomisen Pajatsosta pöytätennikseen avaa uuden, innostavan näkökulman sotienvälisen ajan suomalaiseen elämäntapaan ja arjen ja juhlan historiaan. Pelit nivotaan osaksi ylirajaista historiaa ja yhteiskunnan ajankohtaisiin tapahtumiin kotimaassa. Teoksessa käsitellään eri ikäryhmille tarkoitettuja pelejä, niiden mainostamista ja pelaamiseen liitettyjä merkityksiä oppimisesta hauskuuteen. Selkeästi kirjoitettu teos perustuu huolelliseen tutkimustyöhön ja puhuttelee laajaa, historiasta ja pelaamisesta kiinnostunutta lukijakuntaa.

Suomen tiedekustantajien liitto rahoittaa palkintonsa tekijänoikeusjärjestö Kopioston keräämillä tiedejulkaisujen käyttökorvauksilla.

Paljon onnea ehdokkaille!

Lue lisää ehdokkaista >>

Ehdokasteoksiamme voit tilata verkkokaupastamme:

Tilaa Ukraina on meidän! >>

Tilaa Huippujohtajat kriisien Suomessa >>

Tilaa Pajatsosta pöytätennikseen >>

Lue myös nämä

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Gaudeamus
Scroll to Top