Kirjat

Camilla Lindholm & Leealaura Leskelä (toim.)

Tutkimusretkellä selkokieleen

Tutkimusretkellä selkokieleen -kansikuva

Camilla Lindholm & Leealaura Leskelä (toim.)

Tutkimusretkellä selkokieleen

Tutkimusretkellä selkokieleen kartoittaa tuoreen tutkimuksen tilaa ja aukkopaikkoja. Teos kuvaa selkokieltä monialaisena ja monitieteisenä ilmiönä.

Kirjan tiedot

2025
ISBN 9789523453067
Nidottu
Noin 340 sivua
KL 88.2, 32.2
Kansi: Hanna Lahti

Liian vaikea kieli voi hankaloittaa tiedon saamista ja käsittelyä, itseilmaisua ja omien asioiden hoitamista. Selkokieli on yleiskieltä yksinkertaisempi kielimuoto, jota tarvitsevat monenlaiset ihmiset erilaisissa elämäntilanteissa. Sen tavoitteena on vähentää kieleen kytkeytyvää syrjäytymistä.

Osa selkokielen kohderyhmistä on erityisen haavoittuvassa asemassa yhteiskunnassa ja tarvitsee kielellistä tukea läpi elämänsä. Vaikka selkokielen tarve tunnistetaan, sen tutkimus on käynnistynyt toden teolla vasta viime vuosina.

Tutkimusretkellä selkokieleen kartoittaa tuoreen tutkimuksen tilaa ja aukkopaikkoja. Teos kuvaa selkokieltä monialaisena ja monitieteisenä ilmiönä: selkoviestinnän kielellisten piirteiden ohella selkokieltä voidaan tarkastella niin terveystaloustieteen, kielitieteen kuin vammaistutkimuksenkin lähtökohdista. Voisiko saavutettava viestintä esimerkiksi auttaa säästämään terveydenhoitokuluissa?

Kirjoittajat / toimittajat

Leealaura Leskelä

Leealaura Leskelä, FT, on Selkokeskuksen kehittämispäällikkö sekä selkokielen tutkija ja asiantuntija. Tutkijana hän on perehtynyt selkokielen käyttöön puheessa ja vuorovaikutuksessa.

Camilla Lindholm

Camilla Lindholm, FT, on pohjoismaisten kielten professori Helsingin yliopistossa. Hän tutkii puhuttua kieltä ja vuorovaikutusta, epäsymmetrisiä keskustelutilanteita ja selkokieltä.

Muut kirjoittajat

Ella Airaksinen, FM, työskentelee selkokielen asiantuntijana Selkokeskuksessa. Hän oli mukana Selkokielen mittari 2.0:n kehittämisessä.

Solveig Arle, FM, työskentelee Kotimaisten kielten keskuksessa Suomi–ruotsi-suursanakirjan toimittajana. Aiemmin hän on työskennellyt LL-Centerissä selkokielen ja selkokirjojen parissa.

Carina Frondén, FM, on pohjoismaisten kielten väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa. Hänen erikoisalojaan ovat selkokieli ja lukeminen.

Minna Jaakola, FT, dosentti, on suomen kielen vanhempi yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa. Hänen erikoisalansa on kognitiivinen kielentutkimus, ja hän opettaa myös selkokieleen liittyviä kursseja. Hän on tutkinut erityisesti kielioppia vuorovaikutuksen ja diskurssien jäsentäjänä erilaisissa tekstilajeissa.

Kaisa Kaatra, YTM, on Selkokeskuksen asiantuntija ja toimittaja. Hän on koulutukseltaan kuvajournalisti ja perehtynyt erityisesti kuvien käyttöön sekä lukemista ja ymmärrettävyyttä tukevaan ulkoasuun selkoviestinnässä.

Henna Kara, FM, on selkokielen asiantuntija, joka on työskennellyt muun muassa Selkokeskuksen va. kehittämispäällikkönä. Tällä hetkellä hän on virkakielen erityisasiantuntijana Kotimaisten kielten keskuksessa.

Mervi Kastari, FM, on väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopistossa. Hänen erikoisalojaan ovat kielenopetus ja -oppiminen, selkokieli ja selkokirjallisuus sekä maahanmuuttaneiden ohjaustyö.

Anne Ketola, FT, on kognitiiviseen saavutettavuuteen erikoistunut kielitieteen tutkija Tampereen yliopistossa. Hänen asiantuntemustaan ovat sekä kielen että tekstien ulkoasun parantaminen muun muassa visualisoinnin kautta.

Tuija Kinnunen, FT, dosentti, on saksan kääntämisen yliopistonlehtori Tampereen yliopistossa. Hänen erikoisalojaan ovat oikeusalan viestintä (kääntäminen ja tulkkaus), monikielinen kriisiviestintä ja kielellinen saavutettavuus kääntämisen näkökulmasta.

Johanna Komppa, FT, dosentti, on suomen kielen vanhempi yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa. Hän tutkii ja kehittää aikuisten maahanmuuttaneiden työkielen oppimisen mahdollisuuksia ja tarkastelee selkokieltä erityisesti kielen oppimisen näkökulmasta.

Kaisa Koskinen, FT, on käännöstieteen professori Tampereen yliopistossa. Hänen erikoisalojaan ovat etenkin institutionaalinen kääntäminen, kääntämisen etiikka, uudelleenkääntäminen ja käyttäjäkeskeinen kääntäminen.

Auli Kulkki-Nieminen, FT, toimii yliopistonlehtorina Tampereen yliopistossa. Hänen erikoisalojaan ovat journalistinen kieli ja selkokielinen viestintä, erityisesti selkojournalismi.

Päivi Kuusi, FT, on käännöstieteen yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa. Hän on tutkinut muun muassa kääntämistä vähemmistökielille ja kääntämisen roolia maahanmuuttaneiden tiedonsaannissa.

Topi Lehto, TaM, toimii graafisena asiantuntijana Helsingin kaupungilla. Työnsä ohessa hän tutkii selkokielen visuaalista muotoilua ja typografiaa.

Tiina Onikki-Rantajääskö, FT, dosentti, on suomen kielen professori Helsingin yliopistossa. Hänen erikoisalojaan ovat kognitiivinen kielentutkimus, terminologia ja tieteenalan historia sekä kielipoliittiset kysymykset.

Janika Põder, TtM, VTM, on opiskellut sosiaali- ja terveystutkimuksen ja -johtamisen maisteriohjelmassa Helsingin yliopistossa ja kirjoittanut maisterintutkielman selkokielen käytöstä Satasairaalassa. Tutkielmassa tarkasteltiin sairaalan henkilökunnan kokemuksia selkokielen käyttöönotosta ja vaikutuksista potilastyössä.

Jenni Saarilahti, FM, on työskennellyt selkokirjallisuuden kustannustoimittajana ja toimii nykyisin selkomukauttajana ja selkokielen kouluttajana.

Pertti Seppä, FM, on pitkään toimittanut ja kehittänyt Ylen selkokielisiä uutisia. Hänen erikoisalaansa on selkokielinen uutispuhe.

Sari Sulkunen, FT, on suomen kielen, erityisesti monilukutaidon apulaisprofessori Jyväskylän yliopistossa. Tutkijana hän on kiinnostunut nuorten ja aikuisten tekstitaidoista, tiedonalan tekstitaitojen opettamisesta sekä ammatillisesta monilukutaidosta.

Antti Teittinen, YTT, dosentti, on tutkimuspäällikkö Kelan tutkimusyksikössä. Hänen erikoisalojaan ovat yhteiskuntatieteellinen vammaistutkimus ja sosiologinen rakennekriittinen tutkimus.

Ulla Tiililä, FT, dosentti (Helsingin yliopisto, suomen kieli) toimii erityisasiantuntijana Kotimaisten kielten keskuksessa tehtävänään viranomaiskielen kehittäminen ja tutkiminen. Hänen erikoisalaansa on sosiaaliturvan kieli- ja tekstityö.

Paulus Torkki, TkT, on terveydenhuollon tuotantotalouden apulaisprofessori Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimuksensa käsittelee erityisesti vaikuttavuusperustaisia toimintamalleja, vaikuttavuuden ja kustannusvaikuttavuuden arviointia sekä toimintaprosessien kehittämistä.

Eliisa Uotila, FM, on kielentutkimuksen väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa. Hänen erikoisalojaan ovat tekstintutkimus, selkokieli ja kognitiivinen saavutettavuus.

Tiina Valkendorff, VTT, KM, toimii yliopistonlehtorina Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Hänen tutkimuksellisia kiinnostuksenkohteitaan ovat sosiaali- ja terveysala, palvelujen kehittäminen ja yhdenvertaisuus.

Idastiina Valtasalmi, FT, on suomen kielen postdoc-tutkija Tampereen yliopistossa. Hänen asiantuntemustaan ovat selkokieli, syrjimätön kieli sekä kielellinen ja kognitiivinen saavutettavuus.

Ulla Vanhatalo, FT, on selkokielen tutkija ja yleisen kielitieteen dosentti Helsingin yliopistossa. Hänen erikoisalojaan ovat leksikaalinen semantiikka ja selkokielen tieteidenvälinen tutkimus.

Maija Ylätupa, toimintaterapeutti, työskentelee asiantuntijana Kehitysvammaliiton Papunetissä, on perehtynyt kuvatuettuun viestintään ja toimittaa uutiset Selkosanomat kuvilla -verkkolehteen.

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Scroll to Top