Helsingin Kirjamessut

Helsingin Kirjamessut 2021

Syksyn suurta kulttuuritapahtumaa vietetään lokakuun lopussa jälleen Messukeskuksessa! Tule nauttimaan kohtaamisista, keskusteluista, kiehtovasta ohjelmasta sekä tietysti laajasta kattauksesta huimia messutarjouksia. Poimi talteen puhutut uutuudet, aikaa kestävät klassikot ja suosikkilöydöt osastoltamme 6e60.

Nähdään messuilla!

Gaudeamuksen ohjelma Helsingin Kirjamessuilla 28.–31.10.2021

 

TORSTAI 28.10.

 

Klo 11.00 PUIDEN ASUKKAAT
Petri Keto-Tokoi, Juha Siitonen
Haastattelija Minna Pyykkö
Vallisaari

Pölkkyhärkä, myskijäärä, sormipaisukarve, mustalumihome… Valtaosa metsälajeistamme on suoraan riippuvaisia eri puulajien nuorista, vanhoista tai kuolleista yksilöistä. Millaisia seuralaislajeja puissa oikein asuu? On tullut aika nähdä puut metsältä

Klo 16.00 MIESVALTAA MURTAMASSA
Martina Reuter
Haastattelija Jussi Ahlroth
Kruununhaka (Tiedetori-ohjelma)

Yhdeksän varhaisen feministin filosofisissa kirjoituksissa kyseenalaistetaan miesten valta ja puolustetaan naisia. 1400-luvulta 1800-luvulle ajoittuvat ajatukset auttavat ymmärtämään myös nykypäivän keskustelua tasa-arvosta ja naisten asemasta.

Klo 16.30 ANTIRASISTINEN TYÖ SUOMESSA (RASISMI, VALTA JA VASTARINTA)
Suvi Keskinen, Hai Nguyen, Warda Ahmed
Haastattelija Renaz Ebrahimi
Kruununhaka (Tiedetori-ohjelma)

Keskustelussa käsitellään kahta rakenteelliseen rasismiin ja antirasismiin liittyvää uutuuskirjaa. ”Rasismi, valta ja vastarinta” esittelee suomalaisessa yhteiskunnassa esiintyvää rasismia ja koloniaalisuutta sekä niiden globaaleja kytköksiä. Toinen teos on mustan feminismin vastikään suomennettu klassikkoteos Angela Davisin ”Naiset, rotu ja luokka”. Keskustelussa pohditaan, millaisia työkaluja teokset antavat antirasistiseen ja tasa-arvoa edistävään toimintaan nyky-Suomessa. Järjestäjinä Gaudeamus, Suomen Akatemia ja Tutkijaliitto

Klo 17.30 SUOMEN RUOKAHISTORIA
Ritva Kylli
Haastattelija Linda Forss
Suomenlinna

Alussa oli suolakala, naurishaudikas ja kaali. Sittemmin suomalaiset ovat löytäneet niin spagetin, säilykeananaksen, chilin kuin sushinkin. Suomalaisen ruoan monisatavuotinen historia on täynnä tuttuja ruoka-aineita ja makoisia yllätyksiä. Historioitsija Ritva Kylli johdattaa makumatkalle menneisyyteen.

PERJANTAI 29.10.

 

Klo 12.30 STADIN SLANGI (STADIN SLANGIN ETYMOLOGINEN SANAKIRJA)
Ulla-Maija Forsberg, Mona Forsskåhl
Haastattelija Mikko-Olavi Seppälä
Kruununhaka (Tiedetori-ohjelma)

Stadin slangi on kiehtova sekoitus kaupungissa 1900-luvun alkupuolella eläneiden ihmisten puheenpartta sekä musiikin ja elokuvien haavemaailmaa. Mistä Stadin slangin kirjavat sanat ovat peräisin ja millainen on ruotsin kielen merkitys sille? Keskustelemassa Stadin slangin etymologinen sanakirja -teoksen kirjoittanut Ulla-Maija Forsberg ja slangia tutkinut Mona Forsskåhl. Järjestäjinä Gaudeamus ja Svenska litteratursällskapet i Finland.

Klo 13.00 KIRJEITÄ
Veli-Matti Rissanen
Haastattelija Laura Nissin
Kruununhaka (Tiedetori-ohjelma)

Roomalaisen valtiomiehen ja puhujan Marcus Tullius Ciceron jälkivaikutus on ollut valtava. Ciceron ainutlaatuiset kirjeet tarjoavat yksityiskohtaista tietoa Rooman tasavallan ajan viimeisten vuosien myrskyisistä tapahtumista ja Ciceron yksityisestä puolesta.

Klo 17.30 LUOMINEN JA EVOLUUTIO
E.V. Rope Kojonen
Haastattelijana Esko Juhola
Kruununhaka (Tiedetori-ohjelma)

Tutkimusmatka luomisen ja evoluution sekä tieteen ja uskonnollisen uskon suhteeseen. Ovatko ihminen ja maailma Jumalan aikaansaannoksia, vai onko elämä kehittynyt vähitellen ja omalakisesti? Voisiko evoluution ja luomisnäkemyksen vastakkainasettelu olla tarpeetonta? Kysymykset jakavat mielipiteitä voimakkaasti.

LAUANTAI 30.10.

 

Klo 12.00 ONNELLISUUSPAINEEN ALLA
Ilona Suojanen
Haastattelija Sini-Sofia Savola
Vallisaari

Onnellisuudesta on tullut menestyksen mitta. Kun kasvoille nostaa onnellisuusnaamion ja julkaisee vain siloiteltuja päivityksiä somessa, voi ainakin synnyttää vaikutelman menestyksestä. Ihmiset kokevat arjessa ja työssä monia onnen vaatimuksia, mutta mistä ne kumpuavat?

Klo 14.30 VIISI MAAILMANLOPPUA
J. Sakari Salonen
Haastattelija Juha Roiha
Kruununhaka

Asteroidit, tulivuorenpurkaukset ja tuhotulvat ovat katastrofielokuvien vakiokuvastoa. Ilmastonmuutoksen edetessä huolet ihmiskunnan selviytymisestä ovat saaneet myös tosielämän kaikupohjaa. J. Sakari Salonen kertoo planeettamme kohtaamista viidestä elämän joukkotuhosta ja tulevaisuuden mahdollisista katastrofeista.

Klo 15.30 KONEET, JOILLA PELASTAMME PLANEETAN
Mikael Wahlström
Haastattelija Antti Kiuru
Kruununhaka

Älyteknologian avulla voimme rakentaa vähähiilisen maailman ja mullistaa teollisen tuotannon. Taistelussa ilmastonmuutosta vastaan älykkäät koneet voidaan valjastaa esimerkiksi kiertotalouden optimointiin sekä energiankulutuksen vähentämiseen.

Klo 19.00 SAIRASTUNUT MIELI
Leena Vähäkylä
Haastattelija Pekka Sauri
Kruununhaka

Miksi mieli sairastuu ja miltä se tuntuu? Vertaistukea antavassa kirjassa sairastuneet ja heidän omaisensa kertovat sairauden syistä, saadusta hoidosta ja elämästään, joka on huolen ja syyllisyyden, mutta myös toivon ja rakkauden sävyttämää.

SUNNUNTAI 31.10.

 

Klo 13.00 HYVÄ JA PAHA TESTOSTERONI
Ilpo Huhtaniemi
Haastattelija Antti Kiuru
Vallisaari

Testosteronin vaikutukset muhivat yhteiskunnassa, kulttuurissa ja taloudessa. Hormoni yhdistyy monen mielessä välittömästi seksiin ja aggressioon, mutta se vaikuttaa myös fyysisiin ja psyykkisiin toimintoihin, terveyteen ja käyttäytymiseen.

Klo 15.00 KESKIAJAN HIRVIÖT
Miikka Tamminen
Haastattelija Juha Roiha
Kruununhaka

Ihmisen ja eläimen risteymiä, päättömiä miehiä, lampaan ja kasvin sekamuotoja… Kuvastoa keskiajasta on vaikea ajatella ilman kammottavia hirviöitä. Ne olivat osa maailmankuvaa, ja niiden avulla voitiin kontrolloida pelkoja tuntematonta kohtaan.

Klo 15.30 PERHE-ELÄMÄÄ JA KÄSITYÖLÄISEN ARKEA (PERHE JA VERSTAS)
Maija Ojala-Fulwood, Johanna Ilmakunnas, Anu Lahtinen
Haastattelija Esko Juhola
Kruununhaka

Menneisyyden perheet olivat moninaisia, ja niissä ratkottiin nykyäänkin arkipäiväisiä pulmia. Esimerkiksi Itämeren kaupunkien käsityöläisten piti sovittaa yhteen työ, perhe ja arki jo vuosisatoja sitten. Millaisia muutoksia perhesuhteet ovat kokeneet 1400-luvulta nykypäivään? Entä millaista oli käsityöläisten elämä keskiajalla ja uuden ajan alussa? Keskustelua Johanna Ilmakunnaksen ja Anu Lahtisen toimittaman Perheen jäljillä -ja Maija Ojala-Fulwoodin Perhe ja verstas -teoksen pohjalta. Järjestäjinä Gaudeamus ja Vastapaino.

sydan150

Lue myös nämä

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Vieritä ylös